jump to navigation

Bicara Hotel: Sutera Harbour Pacific-Jumpa Madonna! 30 January 2007

Posted by amokdemanis in Hotel.
14 comments

sutera-harbour.jpg

Jumpa lagi,

Hari ni bicara hotel yg kedua. Sebab semalam saya cerita pasal Sabah, we just keep the momentum going ok..

Jika anda ada peluang, Sutera Harbour (SH) adalah antara hotel yg anda wajib pergi. Pertama kali saya ke sini dlm tahun 2002, saya kagum sgt. Lepas tu, asal ke Sabah je saya musti nak stay kat sini. Tak kurang berbanding MO, SH ni jugak sentiasa fully booked. Tapi saya masih dpt tinggal kt sini byk kali. Ok la tu. 🙂

Apa taknya, hotel ni terletak betul2 kat tebing laut. SH ni sebenarnya sebuah kwsn yg luas. Ia meliputi kwsn padang golf, SH Pacific, SH Magellan dan juga Pelabuhan. Kalau anda lihat dari atas pesawat, seluruh kwsn ni terletak di atas delta dn seolah2 terapung. Ngeri la pulak kan.

SH Pacific lebih fokus kepada pelanggan atas urusan bisnes. Bangunannya tinggi ( 10 tingkat). Ala hotel komersil. Sementara SH Magellan pulak lebih sesuai utk pelancong yg nak relax2 kat resort. Bangunan ala resort dgn caj yg lebih mahal drp SH Pacific. Pun begitu, kedua2nya mewah dan menjanjikan keselesaan yg tak terhingga. Kedua2nya kt tebing laut.

Saya paling suka duduk kat SH Pacific (sea view). Dari bilik je kita dah boleh tengok jauh, boleh tengok laut yg jernih terbentang luas, Pulau Manukan, P.Sapi, P.Mamutik, P.Tiga, P.Gaya, pelabuhan, kapal layar dan jugak.. kolam renang kt bawah tu. Keh..keh..

Ok..ok..berbalik pada tajuk post – siapakah Madonna? Anda musti tertanya2 kan? Hehe..sebenarnya Madonna ni adalah sorang staff kat hotel ni. Dia ni mmg comel. Etnik Kadazan-Dusun. Dah byk kali saya tinggal kat SH. Dia pun dah ingat nama.

Satu lg, paling saya enjoy ialah free shuttle bus dari SH yang berhenti kat 4 tempat sekitar town – Centre Point, KK Plaza, Plaza Wawasan & Wisma Merdeka. Bas ni akan pusing setiap sejam. Jadi, kita boleh la bersiar2 sekitar KK dgn percuma dan selesa.

Kepada penggemar golf, saya pasti SH mmg tempat wajib bagi anda.

Sinopsis Hotel:
Lobi: Memang gah. Gaya resort tropikal yg jelas(bold) dan high class.
Servis: Staff yg mesra, welcoming dan pelbagai etnik.
Bilik: Anggun dgn mood santai tepi pantai. Dekorasi ala resort yg klasik. Iron, meja tulis, sofa, bathtub, shower – ada.
Kekurangan: Takde internet kat bilik (ni masa Jun,2006 la).
Makanan: Mcm hotel2 lain. Tetapi kita boleh minum kat tepi pelabuhan private milik hotel dan juga tepi laut di bwh bayu. Best woo. Syahdu sgt.
Kadar: Mcm yg saya duduk tu – Std Rate: RM810+/night (Sea View Room). Tapi corp. rate dlm 1/3 harga asal. Special utk penduduk Malaysia, Brunei & Singapore: RM400+ jek.
Extra
: Free Shuttle Bus, Kolam yg cantik, Laut kt sebelah je, Pelabuhan private, Spa, Gym, Golf, Pakej Adventure, Trip ke pulau2, Sukan air, mcm2 lagi.

Reality Check:
1. Dlm hati, saya mmg teringin nak memiliki Sutera Harbour (salah satu sifat Donald J.Trump: Dream BIG!). Lokasi yg strategik – 5 minit je ke bandar, 10 minit ke airport. Dahtu tepi laut. Mmg idaman setiap insan la.
2. Kekuatan kedua SH ialah pada servis yg ditawarkan. SH mengeksploitasi hampir kesemuanya, drp pelabuhan utk pelayar2, pdg golf utk Tiger Wood wanabe, sukan air, aktivity rekreasi, staf pelbagai etnik, seni lanskap, senibina dll. Penyelenggaraan (maintenance) jugak pada tahap tip-top. Kombinasi servis2nya mmg mengagumkan!

Sabah ada umph! Apa kata anda?

-Amok-

Akan datang.. Pengalaman Real Ternak Kambing.. tapi esok.. kita jalan2 sekitar KK dulu.

Pulau Manukan – Syurga Ikan! 29 January 2007

Posted by amokdemanis in Location.
4 comments

manukan1a.jpg Salam bakal traveller,

Semalam hari ahad yg tk produktif sgt. Saya sakit perut dari lepas Subuh sampai ke petang. Hmm..mudah2an dosa turut luput bersama sakit perut tu. 🙂

Ok lah, straight to the point. Hari ni nk cerita pasal Pulau Manukan, Sabah. Saya pergi ni lepas ke kenduri kwn saya di Brunei yg saya pernah post dulu.

Di KK, kami (Saya+Husni) tinggal di Hotel Sutera Harbour-Pacific (esok saya cerita lanjut pasal hotel ni). Naik bot ke P.Manukan ni amik masa dlm 15 minit jek dari Jesselton Point.  Kami sengaja naik kat situ, (bukan terus dari hotel) sebab murah sikit. Hehe.

Sebelum tu nak cerita sikit pasal Jesselton Point. Masa pegi P.Manukan tahun lepas tak le canggih pun jeti ni. Tapi baru2 ni masa saya ke situ, cantiknye. Dah nampak mcm kat negara Eropah. Dekorasi dia mmg cantik. Siap pintu gerbang, kerusi taman, bunga2, pondok telefon (yg warna merah tu) dan peggunaan warna2 terang kt kwsn tu. Memang cantik mata memandang.

Berbalik ke P.Manukan. Kita perlu naik speed boat utk ke sana. Selalunya dlm satu2 bot tu dlm 8-10 org. Tambang dlm RM15. Kita boleh juge buat pilihan utk island hopping sbb ada 3 pulau yg biasa dikunjungi bot2 ni – Manukan, Sapi & Mamutik. Saya dh pernah ke P.Sapi tapi saya akan cerita dlm episod lain ok.

Dlm bot, kami dh rasa seronok dah! Angin kencang dgn deruman enjin bot memecah ombak. Thrill. Rasa mcm naik kereta F1. Tp jgn bimbang, kita pakai life jaket. Bila dah kt tgh sikit, kita dpt tengok Bandar KK makin menjauh. Sesoai nk amik foto time ni. Cantik!

Sesampai di P.Manukan, kami naik ke jeti. Dari jeti ke pulau tu kena jln sikit sbb bot tk boleh ke tepi sgt. Laut cetek. Kat sini anda dh boleh nampak ikan. Tengok foto kt atas tu, ikan tgh makan roti kt tangan saya kt jeti tu lah. Kat jeti tu pun ikan punyalah byk! Warna-warni. Berbagai saiz. Seronok kan?

Dari jeti kita kena lalu pintu gerbang. Kat sini kena caj RM3. Duit ni akan digunakan utk maintain pulau2 ni la. Nak kutip sampah dn kwln keselamatan.

Cantiknya pulau ni. Air laut jernih sejernihnya. Pasir laut putih gebu. Dahtu byk pula kulit siput, kulit kerang dn batu karang. Pohon2 rhu di sepanjang pantai melambai-lambai tenang.

Bercakap pasal aktiviti, mcm2 kita boleh buat. Nak naik helikopter, parasailing dan jungle trekking? Semua boleh. Kita juge boleh pilih nk berenang, snorkel ataupun menyelam. Peralatan boleh sewa je. Tapi kena siap duit sikit la kan. Ehem2.

Kami cuma sewa jaket keselamatan (RM10) dn Set Snorkel (RM10). Dahtu beli roti utk ikan RM2 (ciput je tau – baik kalo beli roti gardenia kt KK dn bawa ke pulau). Utk org yg pandai berenang sikit, baik snorkel ke tgh sikit. Anda boleh tengok penyu pun. Ikan toksah cakap le kan. Mmg pelbagai spesis. Warna-warni. Dahtu selambe jek makan roti kt tgn kite.

Bagi org yg skill renangnye kureng sikit (saya le tu 😉 ), boleh je snorkel kt kwsn cetek. Kwsn cetek ni luas jugak. Mcm satu dataran berair jernih yg dikerumuni ikan. Apa yg saya buat cuma pegang roti. Kejap je ikan dah penuh kt kwsn tu. Hehe..
Bila dh 11 pagi, Nik (kwn saya dari KL) dgn Andrew (kwn dia dari UK – kwn saya jugak la tu..heh!) call kate dorang dh sampai. Dorang sewa chalet kt pulau tu je. Hehe, tk sangka pulak nak jumpa dorang kt pulau ni. Kami pun snorkel sama2 sampai 3 petang.

Lepas mandi dan solat jama’ kat chalet dorang (cantiknya chalet ni, 2 tingkat, mcm hotel 5-star), kami pun naik bot balik ke hotel. Tu pun dah bot terakhir. Selalunya angin dn ombak kuat bila dh petang kt pulau2 ni.

Manukan, ku pasti tiba lagi..

Reality Check:
1. Pada saya, pulau2 ni tak dieksploit sepenuhnya lagi sebagai destinasi pelancongan. Mungkin itu salah satu cara nak hadkan bilangan pengunjung atau kurg promosi saya tk pasti la. Tapi saya rasa byk lg peluang yg boleh diterokai.

2. Teringat kt buku ‘Jump In – Mark Burnett’. Antara kerja pertama dia ialah jual t-shirt kt tepi pantai. Saya pun rasa je nak kerja jual t-shirt kt pulau tu. Sambil relax, duit masuk. Bestnya!

Jumpa lagi esok,

-Amok-

Esok.. bicara hotel-edisi kedua: Hotel Sutera Harbour-Pacific.

Serikin – Gerbang Sundal Malam. 26 January 2007

Posted by amokdemanis in Location.
6 comments

serikin.jpg Salam para pembaca mynexttrip,

Ok post hari ni, I keep to my promise – nk kupas tentang ‘relationship building’. Tapi lokasi pilihan ialah Serikin, Sarawak. Layan…

(Dalam hati) ‘Minggu depan dah Hari Raya Haji, aku tak beli tiket lagi nak blk kampung. Airasia sure dh mahal time ni. Byknye kerja! Nak skip, nanti dituduh tk amanah. Integriti – sekali hilang, susah nak bina blk’.

“Tak blk kampung ke?”, tiba2 pulak K.Horani (my assistant) menyampuk. Isk org tua ni, bukan nk bagi salam dulu..heh!

Dlm termangu tu, tiba2 mcm kilat saya teringat ada satu lg ‘open ticket’ MAS yg saya belum guna. MiriKuchingKLMiri. Dgn bingkas, saya pun menjawab:
Saya: “Balik. Guna open tiket. K.Ho, saya ingat nak singgah kt Kuching la.”
K.Ho: “Bagus la. Dh confirm ke tiket? Kt Kuching nak gi mana?”
Saya: “Tk sure lg. Ada tk tempat yg best2 sikit yg saya tk penah pegi kt Kuching? Tiket saya transit Kuching.”
K.Ho: “Gitu.. kamu gi la Serikin. Sempadan Malaysia-Indon.”
Saya: “Eh naik teksi mahal tak ke situ?”
K.Ho: “Takyah.. K.Ho ada adik angkat kt situ. Nanti kamu jumpe je Rahman, dia boleh bawak kamu ke situ.”
Saya: “Ok gak kalo tk menyusahkan.”
Itulah K.Ho, pembantu saya yg ‘networking skill’ dia mengalahkan duta! 😉

6.30 pagi Sabtu-30 Dec 2006, saya pun terbang ke Kuching. Kat airport saya jumpa Rahman dan 2 org kawan dia – Wahid & Asyhraf. Lepas breakfast, kami pun bertolak ke Serikin. B-fast kt tgh town. Not bad..sedap dn murah. Pelbagai mknn Sarawak. Tp tk ingat name restoran la. Sori. Dlm 45 minit kami pun sampai.

Serikin ni lebih kurang Bukit Kayu Hitam ataupun Rantau Panjang. Ramai peniaga kat tepi2 jln. Semua org Indonesia. (Teringat pulak kt buku Dr.Rusly:Jutawan Selipar 😉 ) Jual brgn kraftangan hatta brgn import dari China. Tikar Sarawak, makanan, kulit siput, batik hinggalah selipar dan perfume tiruan. Wahid kata brg2 dh tk semurah dulu. Dorang dh pandai sbb ramai pelancong dtg sini. Pada saya, brgn kraf tu masih murah dan fresh! Terus dari tempat dibuat. (Mcm foto kt atas tuh..tikar bongkah kayu..cuba tengok foto tuh betul2..)

Lepas 2 jam kat situ, kami pun ready nak balik. Sebab flight saya ke KL pukul 8.30 mlm, kami pusing2 dulu sekitar Kuching. Saya mengikut je. Rahman pun nak kena tolong mak dia buat apa yg patut. Esok tu kan ke Hari Raya…

Pada saya, kini satu lagi rahsia Hutan Hujan Borneo terbongkar. Sape sangka kat tgh hutan tu rupanya ada ‘mesin cetak duit’.

Reality Check:
1. Tk sampai 2 jam, hubungan kami berempat dah mesra mcm kenal lama. Itulah hebatnya kalau kita bersikap terbuka utk menerima manusia lain.
2. Serikin, Bukit Kayu Hitam, Rantau Panjang dll – pintu penghubung 2 negara yg sangat mulia pada mata saya.
3. Esok cutiii… Yeehaa!!

Jumpa lagi,

-Amok-

Soon..Fail Sulit: Pengalaman Real Ternak Kambing..

Malaysia Truly Asia – 40 Major Events! 25 January 2007

Posted by amokdemanis in Santai-Lite.
2 comments

40-events.jpg It’s me again! 🙂

2007 is a Blossom Year for tourism industry in Malaysia! To my foreign friends, Malaysia proudly welcomes you especially this year! To my local friends, this is the time to travel! To my local friends who are abroad, plan your routes to come back! Today I just want to highlight 40 events that seduce my eyes.

For those who’ve been to the Flora Fest last Saturday (20 Jan), can you share something with us today?

So, what Malaysia offers the whole year round in many destinations for us? Here are some excerpts. Check out:
+ Click for details:
01. Eye on Malaysia (7 Jan-31 Dec)
02. Flora Fest (20 Jan-4 Feb)
03. Federal Territory Day (1 Feb)
04. Le Tour de Langkawi (2-11 Feb)
05. Malaysia Open Golf (8-11 Feb)

06. Chinese New Year Open House (24 Feb)
07. Taman Negara Eco-Challenge (24-25 Mar)
08. Petronas Malaysian F1 Grand Prix (6-8 Apr)
09. National Water Festival (6 Apr-6 May)
10. Johor International Orchid Show (25-27 May)

11. Colours of Malaysia (26 May-10 Jun)
12. Harvest Festival & Gawai Dayak (26 May-2 Jun)
13. Tadau Kaamatan (30-31 May)
14. Malaysia Int. Aerospace Exhibition (5 Jun-7 Aug)
15. Penang Int. Dragon Boat Fest (8-10 Jun)

16. Japan GT (22-24 Jun)
17. Fiesta San Pedro (23-29 Jun)
18. Penang Bridge Int. Marathon (24 Jun)
19. Ipoh Open Int. Run (1 Jul)
20. Rainforest World Music Fest (13-15 Jul)

21. Port Dickson Int. Triathlon (21-22 Jul)
22. Kuala Lumpur Fest (1-31 Jul)
23. Sultan’s Cup Terengganu Endurance (3-4 Aug)
24. 50 Years World Lion Dance (3-5 Aug)
25. Malaysia Int. Fireworks Competition (15-30 Aug)

26. Mount Kinabalu Int. Climbathon (25-26 Aug)
27. 50 Years Merdeka Month Celebration (31 Aug)
28. Sarawak Regatta (1-2 Sep)
29. KL International Tattoo Show (7-9 Sep)
30. Penang Int. Lantern Festival (15 Sep-14 Oct)

31. Malaysian Motorcycle Grand Prix (19t-21 Oct)
32. Hari Raya Aidilfitri Open House (20 Oct)
33. Kuala Lumpur Fashion Week (27-31 Oct)
34. Heart of Borneo 4X4 Safari (28 Oct-4 Nov)
35. Malaysia Int. Gourmet Fest (2-29 Nov)

36. World Drums Fest (3-10 Nov) – no hyperlink
37. Malaysia A1 Grand Prix (23-25 Nov)
38. Terengganu Monsoon Cup (28 Nov-2 Dec)
39. Langkawi Int. Maritime&Aerospace [LIMA] (4 -8 Dec)
40. KL Int. Busker’s Fest (8-16 Dec)

Reality Check:
1. Trips to other destinations open our hearts, minds and our ways of thinking! What more if it’s a busines trip!
2. Plan your trip(s) well. Don’t let your poor planning defeats your actual purpose. Enjoy your journey.
3. To join in any event is good, so as to preserve your faith.

Bottom Notes:
– I’ll be in KL: 2-7 Feb. Hope to still catch up the Islamic Heritage Exhibition in KLCC & Flora Fest in Putrajaya.
– 26-28 Feb, I’ll be in Kertih. Some ‘keropok lekor’ anybody? 😉

So, what say you?

Amok, out!

-Amok-

Tomorrow… Trip to Serikin, Sarawak.