jump to navigation

Prolog – Prologue 7 January 2007

Posted by amokdemanis in Santai-Lite.
trackback

prolog - prologueSalam pertemuan buat anda🙂

Ini adalah post pertama saya. Syukur, akhirnya saya dapat mulakan sesuatu secara ‘online’. Gemilang!

Sebelum apa-apa, biar saya kongsikan dulu apa tawaran blog ni kepada anda:

1. Sejak 2001, saya memang suka melancong. Maklum la dah boleh cari rezeki sendiri lepas graduate. Sebenarnya sejak kecik pun dah suka, cuma pada 2001, genap satu Malaysia saya kunjungi. Pun begitu, tak bermakna saya suka belanja lebih! Kalau boleh saya akan optimakan perbelanjaan tiap kali melancong. Kalau boleh – ala ‘Backpackers’. Di blog ni, saya akan share tips macamana nak ‘melancong & jimat’ pada masa yang sama. Anda nak tahu ke?

2. Bila dah melancong,  baaanyak sangat benda baru yang boleh kita pelajari. Bak kata orang tua-tua – ‘Banyak berjalan luas pemandangan’. Walaupun saya suka melancong, saya jugak suka membaca. Nak-nak lagi buku berkaitan kewangan, keusahawanan, gardening, bisnes, teknologi dan banyak lagi. Jadi, sambil melancong, kita dapat tengok sendirik dengan mata kepala kita, realistik tak – praktikal tak apa yang kita baca. Untuk tu, saya juga akan cuba kaitkan realiti dengan teori dalam blog ni.

3. Dengan jawatan saya sekarang – alhamdulillah, saya dapat jugak jalan-jalan secara percuma dan menginap di hotel-hotel 5 bintang. Kalau anda nak tahu macamana rasanya, nantikan perkongsian pengalaman saya pada masa akan datang.

4. Bersempena ‘Tahun Melawat Malaysia 2007’, saya berharap blog ni dapat jugak membantu anda serba sikit mengenali Malaysia dan negara-negara Asia Tenggara dari lensa mata saya. Mana tahu, suatu hari nanti saya pula akan berkunjung ke tempat anda?

Saya berharap sangat-sangat untuk melancong ke seluruh dunia suatu masa nanti. Selagi saya tak ‘bebas kewangan’ susah le sikit kan nak tunaikan impian saya tuh. Tapi takpe. Pelan-pelan le kan?

Saya jugak teringin nak dengar pengalaman, komen atau cadangan anda jika dapat dikongsi bersama…

Nota: Saya akan post blog ni dalam 2 bahasa – Melayu & Inggeris. Ikut hari la. Melayu kadang-kadang. Inggeris jarang-jarang.😉 Nantikan…

Datang lagi ok,

-Amok-

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

prolog - prologueHi everybody🙂

This is my first ever post on this blog. Thank God, finally I’m able to start something ‘online’. Amazing!

Before everything else, let me share with you what this blog offers:

1. Since 2001, I like travelling so much. No wonder, I’d just received my first payslip.Well… actually I like travelling since I was born, except that in 2001 I’ve completed my visits to the whole of Malaysia. But that doesn’t mean that I like to spend a lot! I’ll always optimise my spendings during each visit. If possible – ‘Backpackers’ style. Via this blog, I’ll share some tips on how to ‘travel & save’ at the same time. Would you like to know how?

2. When I travel, I learn sooo many new things. Like old Malay folks said – ‘The more you travel the wiser you become’. Even if I like travelling a lot, I’m an avid reader too. Give me books on finance, entrepreneurship, gardening, business, technology and many more – I’ll read ’em right away. So, by travelling you could witness with your own eyes, is it realistic – is it not practical – what you’ve devoured from those books. I’ll try to relate those theories with reality in this blog.

3. With my current occupation – thank you God, I could travel and stay in several 5-star hotels for free too. I’d like to share my experiences with you in the months to come.

4. As ‘Visit Malaysia 2007’ starts this month, I hope this blog could guide you to get to know Malaysia and other South East Asia countries through my eye lense. Who knows, maybe some day I’ll drop by and say hi to you in your hometown?

I really look forward to visit the whole world one day. Unless if I were ‘financially free’, it’s hard to realise my dreams. Anyway, it’s okay. Keep it slow but steady, right?

If you wanna share your experiences, comments or proposals – I’d be more than willing to listen to you…

Note: I’ll post blog in 2 languages – Malay & English. Depending on days. Malay sometimes. English sometimes too.😉

Visit me again,

-Amok-

Comments»

1. izani - 19 January 2007

hi assalamualaikum,
izani here, since awak suka melancong sama la kita…saya dah byk travel kalau dlm negeri ni tak payah ckp la takde tempat yg tak pergi, kalau oversea ada dlm 10 negara dah saya pergi….semua tu dgn cara travel yg jimat…:)
saya selalu travel dgn wife as backpackers…not really like mat salleh backpackers…hopefully we can keep in touch and glad to know u

owner of http://www.momentoflove.com
graphics

2. amokdemanis - 22 January 2007

izani:
hi waalaikumussalam,
wow. it’s great to know you. bestnye dpt wife yg sama hobi! ni dah peringkat advance ni. hehe.
yup, hopefully we can keep in touch🙂

3. jutawan - 7 April 2007

nijul kirim salam…

4. amokdemanis - 8 April 2007

jutawan: ni sape lak ni? hehe..welcome anyway. nijul? sorry.. x ingat lak ada kawan/kenalan nama nijul (maaf sbb tiap2 hari jumpa ramai org baru.. yg lama x contact mmg lupa dah.. manusia..)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: