jump to navigation

Serikin – Gerbang Sundal Malam. 26 January 2007

Posted by amokdemanis in Location.
trackback

serikin.jpg Salam para pembaca mynexttrip,

Ok post hari ni, I keep to my promise – nk kupas tentang ‘relationship building’. Tapi lokasi pilihan ialah Serikin, Sarawak. Layan…

(Dalam hati) ‘Minggu depan dah Hari Raya Haji, aku tak beli tiket lagi nak blk kampung. Airasia sure dh mahal time ni. Byknye kerja! Nak skip, nanti dituduh tk amanah. Integriti – sekali hilang, susah nak bina blk’.

“Tak blk kampung ke?”, tiba2 pulak K.Horani (my assistant) menyampuk. Isk org tua ni, bukan nk bagi salam dulu..heh!

Dlm termangu tu, tiba2 mcm kilat saya teringat ada satu lg ‘open ticket’ MAS yg saya belum guna. MiriKuchingKLMiri. Dgn bingkas, saya pun menjawab:
Saya: “Balik. Guna open tiket. K.Ho, saya ingat nak singgah kt Kuching la.”
K.Ho: “Bagus la. Dh confirm ke tiket? Kt Kuching nak gi mana?”
Saya: “Tk sure lg. Ada tk tempat yg best2 sikit yg saya tk penah pegi kt Kuching? Tiket saya transit Kuching.”
K.Ho: “Gitu.. kamu gi la Serikin. Sempadan Malaysia-Indon.”
Saya: “Eh naik teksi mahal tak ke situ?”
K.Ho: “Takyah.. K.Ho ada adik angkat kt situ. Nanti kamu jumpe je Rahman, dia boleh bawak kamu ke situ.”
Saya: “Ok gak kalo tk menyusahkan.”
Itulah K.Ho, pembantu saya yg ‘networking skill’ dia mengalahkan duta!😉

6.30 pagi Sabtu-30 Dec 2006, saya pun terbang ke Kuching. Kat airport saya jumpa Rahman dan 2 org kawan dia – Wahid & Asyhraf. Lepas breakfast, kami pun bertolak ke Serikin. B-fast kt tgh town. Not bad..sedap dn murah. Pelbagai mknn Sarawak. Tp tk ingat name restoran la. Sori. Dlm 45 minit kami pun sampai.

Serikin ni lebih kurang Bukit Kayu Hitam ataupun Rantau Panjang. Ramai peniaga kat tepi2 jln. Semua org Indonesia. (Teringat pulak kt buku Dr.Rusly:Jutawan Selipar😉 ) Jual brgn kraftangan hatta brgn import dari China. Tikar Sarawak, makanan, kulit siput, batik hinggalah selipar dan perfume tiruan. Wahid kata brg2 dh tk semurah dulu. Dorang dh pandai sbb ramai pelancong dtg sini. Pada saya, brgn kraf tu masih murah dan fresh! Terus dari tempat dibuat. (Mcm foto kt atas tuh..tikar bongkah kayu..cuba tengok foto tuh betul2..)

Lepas 2 jam kat situ, kami pun ready nak balik. Sebab flight saya ke KL pukul 8.30 mlm, kami pusing2 dulu sekitar Kuching. Saya mengikut je. Rahman pun nak kena tolong mak dia buat apa yg patut. Esok tu kan ke Hari Raya…

Pada saya, kini satu lagi rahsia Hutan Hujan Borneo terbongkar. Sape sangka kat tgh hutan tu rupanya ada ‘mesin cetak duit’.

Reality Check:
1. Tk sampai 2 jam, hubungan kami berempat dah mesra mcm kenal lama. Itulah hebatnya kalau kita bersikap terbuka utk menerima manusia lain.
2. Serikin, Bukit Kayu Hitam, Rantau Panjang dll – pintu penghubung 2 negara yg sangat mulia pada mata saya.
3. Esok cutiii… Yeehaa!!

Jumpa lagi,

-Amok-

Soon..Fail Sulit: Pengalaman Real Ternak Kambing..

Comments»

1. Fuad - 26 January 2007

Jap2.. Tikar bongkah kayu?

2. hayad - 27 January 2007

Sape sangka kat tgh hutan tu rupanya ada
‘mesin cetak duit’.

3. amokdemanis - 29 January 2007

Fuad: e’em tikar tu diperbuat drp bongkah kayu kecik2..dlm 1-2 inci. Bila dicantum2, jadilah tikar. Empuk jugak dok kt atas tu. Mula2 ingatkan keras.

Hayad: ayat tu maksudnya tk sangka kat tgh hutan tu pun ada pasar – tempat utk cari baanyak duit. kat tgh hutan pun boleh asalkan kita berusaha.

4. jeff - 29 January 2007

suka betul aku baca blog kau nih. byk bleh dikongsi hehehe. Kalau sampai Serikin tak beli tikar rugi woo. masa aku sampai katsitu yang paling aku takleh lupa ialah anak aku. hmm punyalah jauh susah2 pegi Serikin .. apa nak nya ? Kapal terbang mainan. Aduh kecik ati aku ..😛

5. amokdemanis - 29 January 2007

Jeff: ekeke.. aku paham perasaan kau. punya la penat lelah nak sampai kan?.. eheheh. neway, budak2 tetap budak2 walau di mana anda berada😉

6. Jack - 16 July 2010

Ayat “Sundal” tu kalau bahasa di sarawak bermaksud “Pelacur”
Sila perjelaskan?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: