jump to navigation

Allah Lebih Sayangkan Dia… 2 February 2007

Posted by amokdemanis in Santai-Lite.
trackback

incident1.jpg Salam murni,

Ni tgh n g a n t u k lagi sebab dah 4 hari3 malam berjaga2 (on-off) kat ECC Duty Room (pusat kwln kecemasan). Dah la ni pertama kali saya jadik ECC Duty Staff, ada pulak kejadian cemas. Rujuk berita ni:
1. Helikopter Terhempas – 9 terselamat, 1 hilang.
2. Lebih byk berita.
Dah 3 hari keluar kat berita TV dan lain2 media.

Pernah tengok Siri 24? Macam tu lah aksi saya dan ECC Team dalam ECC Duty Room. Mcm aksi ejen2 dlm CTC Room dlm Siri 24 tu lah. Kami bekerja around the clock – tukar shift – contact byk pihak – sentiasa berjaga2 – update maklumat baru setiap minit – update Head Quater – make decisions – tangani pihak media – dan lain2 lagi.

Saya rasa nak tulis detik2 cemas, tapi dah tentu tak boleh tulis kat blog ni kan?

Insiden mcm ni bukan selalu terjadi. Ni kira nasib saya nak alami semua ni bila turn saya. Mula2 punya la blur dan menggelabah. Nak2 lagi, sejam yg pertama. Mmg haru. Saya kena belajar cepat2 dan bertindak pantas utk bidang tugas saya. Ahli2 lain pun mcm tu.

Ini memang pengalaman baru yg amat bermakna. Menangani krisis yg melibatkan nyawa manusia. Memang perit & payah!

Pesanan ikhlas drp saya, SAFETY FIRST-JAGALAH KESELAMATAN semasa buat kerja atau apa2 pun. Bila dah ada nyawa yg melayang ataupun ada kemalangan, baaanyak pihak yg terlibat. Sungguh complicated!

Reality Check:
1. Mari kita berdoa agar roh allahyarham dipermudahkan & ditempatkan di kalangan org2 yg soleh.
2. Kekuatan individu + synergy kerja berkumpulan mmg sangat2 diperlukan waktu krisis terjadi (Ingat pulak buku Stephen R.Covey: 7 Habits).

Nota tapak:
1. ECC Duty Staff ni tukar2 ahli setiap minggu. Ada jadual. Kami wakil drp setiap department – sentiasa kena ready utk bertindak kalo ada kecemasan.
2. Saya nak pegi Lembah Danum, Sabah: 17-19 Feb nanti.. insyaAllah. Nak tengok cemana hutan yg masih virgin.😉 Ada 2 je tau kat Malaysia ni.. satu lagi kt Hutan Belum, Perak. Nanti saya share dgn kawan2 ok. Esok.. saya ke KL sampai Rabu.

-Amok-

Soon.. saya akan cuba tulis pasal KK yg saya janji ari Selasa tu. Juga Pengalaman Real Ternak Kambing. Skrg ni masih tak sempat la. Ampuun..

Comments»

1. akirasuri - 3 February 2007

oh oh menarik.

mudah2an arwah dipermudahkan urusan disana😉

selamat berpergian bro..

chayo!!
😉

2. hayad - 3 February 2007

selalu sgt helikopter yg dari pelantar ke pelantar ni terhempas kan?

3. fiq - 3 February 2007

oh oh. 1st time dtg sini, menarik tapi kalo gaji kecik camna nak jejalan camni. hahahha. dtg kl blanja la teh tarik. =]

4. irwandahnil - 4 February 2007

Amok, saya will be at KK @ Kota belud from 14 to 25.. jom minum2🙂

5. Fuad - 5 February 2007

Camne ko tafsirkan hutan dara tu? Kalo ko dah kaco bukan dah tak jadik dara lagi ke? Eheh. Anyway.. Good job there bro.

6. amokdemanis - 5 February 2007

akirasuri:🙂

hayad: tak jugak.. tapi ada la kes.. tengok la hasil siasatan nanti. pastu, baru amik tindakan cemana..

fiq: slamat dtg🙂 . boleh kalo nk jln2 jugak. tapi kena plan awal2. beli tiket awal..plan nak dok kat mana, lalu jalan mana, dll – musti dpt yg murah. dahtu, jgn lupa tengok tips kt blog ni..😉 belanja teh tarik? no hal. tapi x sure sempat tak sbb ada course 3 hari – pack – comprehensive.

irwan: KK @ K.Belud? ok gak. saya nk ke Danum dgn 1 kwn dr Labuan & 1 dari USA on 17-19. pack jugak tu. tapi boleh kita jumpa on 17 or 19 tu kot? nanti saya email detail ok.

Fuad: hehe..sebab tu aku nak kacau!😉 nanti aku crita k. ni x pegi lagi mana nak tau. huhuu..

7. jeff - 6 February 2007

(1) amok, keep up the good work. congrats, aku kagum
(2) ya ya cepat sikit tulih pasai kambeng ni aku nak bagi komen hehe

8. amokdemanis - 6 February 2007

jeff: 1)🙂 2) tunggu aku reda sikit k. ni tgh busy sgt2.. hehe


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: