jump to navigation

Sah Inventor2 Islam Gemilang & Terbilang! 15 February 2007

Posted by amokdemanis in Santai-Lite.
trackback

Salam cemerlang!
(Gambar banyak hari ni. Harap bersabar loading.)

Nota Puncak: Blog akan sepi dlm masa 1 week – saya ke Danum. Time update ni saya dah kat KK.

Hari ni nak share snapshots mase gi pameran last week kat KL:

tamadun1.jpg
1) Penyuling berperingkat air mawar.
2) Selak pintu instrumen mekanikal 4 arah – ciptaan Ibn Razzaz al-Jazari (600H/1200M).

tamadun2.jpg
3) Alat utk ahli biologi – tak sempat amik info le.
4) Glob Samawi ni masih diguna skrg ni yg ada rajah bintang2 tu – ciptaan Abd al-Rahman al-Sufi (376H/986M).

tamadun3.jpg
5) Peta Glob pertama yg boleh guna utk berlayar – tangan goyang masa snap maklumat benda ni. Isk!

tamadun4.jpg
6) Alam semesta.

tamadun5.jpg
7) Kompas tertua diguna utk mula2 berlayar di Lautan Hindi.

tamadun6.jpg
8) Tgn goyang gak! Tapi bende ni guna utk bedil musuh dlm perang.

tamadun7.jpg
9) Kamera terawal (Camera Obscura) – ciptaan Ibn al-hisham: Ahli Astronomi, Pakar Matematik, Fizik, Optik. (430H/1040M).

tamadun8.jpg
10) Alat manual tertua utk hitung altitud bintang dlm minit – ciptaan Umar Ibn Sahian al-Sawi (5H/11M).
11) Huq al-Qamar diguna utk kire kalendar Qamariah & Masihiyyah (bln Islam & Masihi) – ciptaan al-Biruni (440H).

tamadun9.jpg
12) Pam air automatik dgn 6 plungers. Italy pun sanggup import bende ni masa tu – ciptaan Taqiyuddin sarjana Bani Uthmaniyyah (960H/1553M).

Reality Check:
1. Pameran ni penah ada kat Pusat Sains Negara masa 2004. Cuma yg ni lebih commercial. Saya ni ulat PSN masa kat KL. Tiap bulan musti gi sana sampai leh masuk free jek.😛 Heh! Pameran ada lagi sampai 17 Feb ni. Grab the chance!

Boleh komen di sini juge..silakan!
-Amok-

Comments»

1. Amar Razali - 16 February 2007

Salam Cemerlang? Sound weird to me.. hehe..

Anyway, I have to admit that Muslims nowadays just proud with their history, but not try to implement it to their daily life.

I’m saying this as a reminder of myself too. We have our own expertises, and we should try to help our ummah in our own way. InsyaAllah.

Keep in touch.

2. Mik - 16 February 2007

Bah,
Selamat ke Danum Valley!

Take care!

3. amokdemanis - 16 February 2007

amar razali: it is wierd! hahaa. well..at least we have somethin’ to be proud of. anyway, keep up the good force in you. may someday muslims unleash the giants within them eh..us!😉

mik: tenqiu bah.. ni singgah kat CC lahad datu. besar gak pekan ni – unexpected! tghari baru naik jeep ke danum.

4. Niza Rejab - 16 February 2007

12 hb feb ari tu pergi cna gak….
but unfortunately…
tak sempat nak betul2 tengok semua benda kat c tu….
tapi buku yang dijual tu menarik…
sebab ada semua benda yang dipamerkan dengan keterangannya sekali….
tak jangka ada jual buku….tak prepare money for that..hehehe
nantilah….next montlah g cari kat akedemi sains ( sebab kalo tak silap kat ctu jer yang ada jual… emm..)

5. amokdemanis - 19 February 2007

niza rejab: eh ye ke ada buku? x expect la pulak kan! masa kat PSN dulu ada gak bagi cdgn utk dorg jual CD/VCD. oo..bagus juge boleh dpt kt situ. sure beli punya nih.. hehe.. ade sapa2 lagi yg nak?

6. akirasuri - 19 February 2007

oh tak dan nak pi..tengah mensebokkan diri yang tak sebok..ha ha ha..neway, take care dude..

*danum?macam besh..nak itot!!!

7. amokdemanis - 21 February 2007

akirasuri: hehee..memang!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: