jump to navigation

Penyelidik Malaysia Dok Tido Ke? 22 February 2007

Posted by amokdemanis in Location.
trackback

danum2b.jpgdanum2a.jpg Salam dari hutan🙂 ,
Pokok ni selebar 7 kali saya!

Sepanjang 3 hari kat Danum (Sabtu-Isnin lepas), kami ditemani sekumpulan penyelidik hutan hujan (rainforest) dari UK. Dorang ni mmg dah lama dok buat research kat situ. Termasuk seluruh Borneo, Bali, Sumatera & Jawa.

Tiap hari kami makan pagi & mlm sama2. Tapi lawak gak bila tanya apa yg di’research’kan. Ada yg study >150 jenis semut. Ada yg study >3000 jenis kupu2. Ada yg study rama2. Ada yg study burung2 dan hidupan2 liar lain. Dari undergrad sampai ke PHd. Dorang ni duduk berbulan2 & bertahun2 utk buat kajian. Menakjubkan bila rupenye kwsn kita ni menyimpan koleksi burung terbanyak di dunia!

Kami bertiga (Saya, Nik & Christina) yg dari dunia bisnes ni mmg le rasa pelik dan kelakar. Hehee..

Ada lak satu family ni dari UK. Mak & ayah dia dtg temankan dia utk buat research berbulan2 kat situ.

Bila saya dok belek2 buku daftar masuk ke Danum Valley Field Centre tu, lebih ramai org luar yg gi situ. Contohnye dari UK, Netherlands, USA, New Zealand, Australia, Czech, Jerman, Sweden, Jepun dll.

Ke mana para penyelidik Malaysia? Helo..helo..khazanah kita sekali lagi tgh kena rompak ni…

danum2b.jpg.danum2c.jpg.danum2f.jpg.danum2e.jpg.danum2d.jpg

Pelbagai trek yg kami redah…

Reality Check:
1. Suka tengok betapa minatnya (passionate) penyelidik2 ni buat kajian. Semangat yg luar biasa!
2. Bila bercakap dgn Ian (arkitek kat situ-org UK), dia kenalkan  satu buku burung2 kat saya – Guide to Birds in Borneo, Bali & Java. Buku tu pun hasil tulisan sorang profesor dari Universiti Oxford, UK. Prof tu dh kaji burung kat kwsn ni selama 20 tahun.

Apa komen anda?

-Amok-

Esok: jalan2 cari makan..

Comments»

1. jeff - 22 February 2007

asalamualaikum .. bro !

huh sesak napeh aku alhamdulillah lastly aku dapat gak mencuri kesempatan baca cerita kambing tu. wahh betul punya bisnes tu. congrats kat kau dgn abg jit. pehtu kau kat danum pulak. macam time voyager je kau ni hahah. anyway .. gud luck kat kau.

ps : (1) org m’sia lagi suka sms AF dari menyelidik mcm mat saleh tu (2) kim salam kat christina .. cun gak minah tu kekeke

2. Fuad - 22 February 2007

Gmbar binatang x leh ambik ke brader?

3. akirasuri - 23 February 2007

oh kichiknya gambar. mata saya yang sepet ni terpaksa dibeliak-beliakkan nak menatapnya. ha ha ha.

4. Mik - 23 February 2007

Kalau Malaysian buat research kena check plak validity & realibility dapatan kajian..kang ada yang tak ngam dengan senario semasa. Atau kalau output tak menyokong polisi kerajaan, kang ada yang ditarik balik funding..he he

Aku plak yang penat baca xpdc ko ni…

5. amokdemanis - 23 February 2007

jeff: hahah..i wish i have a time capsul. mekasih..🙂
hehe..(1) aku stuju (2) boleeh.. no problem..heh!

fuad: alaa..sori bro. aku ade la snap 2-3 serangga jek. nanti share k. yg night safari tu Nik jek amik video. camerafon aku x mampu nak zoom.

akirasuri: hehe..nanti saye masyukkan foto besar sket k. sori.. oo sepet ghupenye..😉

mik: betul tu mik. tapi pade aku mcm byk jek bende +ve yg boleh dikorek kt hutan tu & boleh sokong polisi gomen on bioteknologi. heh..just my 2 cents.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: