jump to navigation

Udang VS Belacan VS Cencaluk 26 February 2007

Posted by amokdemanis in Location.
trackback

miri-food3.jpgmiri-food4.jpg Salam dari pantai,

Haa..mane satu pilihan anda? Heheh..tak kisah la mane satu pilihan qalbu. Yg penting kita suka kan..

Anyway, entry hari ni bukan nak cerita pasal pilih belacan ke cencaluk. Tapi nak bagitau, time ni tgh musim udang bubok kat Miri ni.

miri-food1.jpgmiri-food2.jpg
2 jenis udang kepal segar baru naik dari pantai Miri.

Udang ni sedap kalo buat goreng dgn bawang + kunyit. Buat pais dlm daun pisang pon sodaap. Makan panas2. Hmm.. Tapi biasa le mcm kat Semenanjung, org buat cencaluk & belacan gak. Ikan paus pon feveret mkn udang nih. Hehe..

Tenung la foto tu puas2 dan kecapilah nikmat udang geragau segar. Heh!

Nota definisi: udang geragau(nama umum)=udang bubok(nama sarawak)=udang kepal(nama kedah).

Reality Check:
1. Dlm setahun ada 2-3 kali musim udang geragau kat Miri. Time ni ramai yg jual udang ni kt tepi jln. 4 kilo/RM10.  Ramai gak buat belacan segar.
2.”The world is a book. If you don’t travel, you only read one page”: Amok Demanis.

Tu je hari ni..

Apa yg tgh ‘hot‘ kat tempat anda skrg ni?

-Amok-
email: mamin.demanis@gmail.com

Comments»

1. akirasuri - 26 February 2007

oh oh terasa macam blog ini sudah jadi blog jalan-jalan cari makan😀 he he he.

oh oh pais?orang jawa ke?eh bukan orang kedah ke?oh oh..

2. Mik - 26 February 2007

laparlah….

Udang bubok kering, saya buat sambal…nyam..nyam..nyam…

3. amokdemanis - 27 February 2007

akirasuri: hehe..betul tu..sambil jln2 kena cari makan. org kedah.

mik: hihii.. tp saya x suke pedas2.. nanti sakit perut.. nyam..nyam


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: