jump to navigation

Bye-bye Enrich Blue 29 March 2007

Posted by amokdemanis in Santai-Lite.
7 comments

enrich1.jpg…..enrich2.jpg┬áSalam semua,

Syoknya hari ni sbb baru dapat kad Enrich Silver. Babai kad Enrich Blue. Hehe.. pas ni boleh la kumpul lebih byk enrich point. Pastu boleh travel seluruh dunia dgn tiket free (angan-angaaan.. ­čśë ).

Susah jugak nak dpt Enrich Silver ni sbb kita kena ada enrich point terkumpul setahun tak kurang drp 25,000 point. Dek sebab saya byk travel, akhirnya dapat gak kad ni. Byk kelebihan kad ni (siap promote tuh..). Antaranya:
1. Bole cek-in kat Counter First Class. Cepat le sikit.
2. Priority boarding.
3. Priority reservation.
4. Priority standby.
5. Check-in pakai fon jek.
6. Beg berat takyah bayar.

Kalo nak tau lanjut, cek kat sini: malaysiaairlines enrich. Skrg ni ada offer – setiap pendaftar ke 25, terus dpt Enrich Silver.

Bizinye hari ni..mcm selalu. Cuma, kena extend keje sampai ke tgh malam. Byk sgt bende nak dibuat. Tu la sape soh jadik Rat Racer. Padan muka..huhuu.

Reality Check:
1. Travel dgn MAS ni mahal. Jadi, kalo ada peluang utk naik MAS sbb company bayar – bagus la tu. Dapat kumpul enrich point.
2. Sbb tu Azizi Ali tanak berenti jadik pilot.

Semoga berjumpe lagi,

-Amok-

Esok: Saya cuti sebab in liew Harijadi Prophet Muhammad Sabtu ni. May his soul rest in peace. Hmm.. boleh la buat rally tengok Star Wars – 6 episod.

Advertisements

“Minyak 20 Sen”, Miri. 28 March 2007

Posted by amokdemanis in Location.
3 comments

miri1.jpg Salam semua pembaca,

Ok.. utk post hari ni, lokasi pilihan saya ialah Miri, Sarawak. Di sinilah tempat Allah taburkan rezeki utk saya sejak 2.5 tahun lepas. Layan…

Teringat lagi dialog ni dgn Senior Manager kat KL..
(Ayat sebenar dah diolah utk jadik lebih ringkas)
En.Zul: HRM dah keluar surat utk kamu ke Miri.
Saya: Miri? Isk taknak la.
En.Zul: Ni bukan pilihan. Tapi kamu mmg kena transfer ke sana.
Saya: … (Dalam hati tuhan jek yg tau..isk!!)

October 2004:
Tapi sebelum tu, saya dapat buat ‘familiarisation’ dulu. Masa ni saya dpt datang sini dulu utk tengok ofis dan jugak jumpe bos2 dan staff2 kat sini. 3 hari. Ok la, dpt elaun lagi. 2 minggu lepas saya balik semula ke KL, saya pun dgn berat hati..lapor la diri kat sini.

Rupanya Miri ni ‘not bad’! Mula2, ingatkan dok dlm hutan. Kepada yg tak penah dtg sini, Miri sebenarnye sebuah bandar yg besar gak. Kedua terbesar slps Kuching. Dan tersusun. Tepi laut. Baru dapat status ‘Resort City’ pada 2005. Pembangunan makin hari makin pesat. Selari dgn tu, harga brgn pun turut mencanak. Hmm.. Turut menyumbang ialah kebanjiran org2 Brunei pada hujung minggu yg dtg utk dptkan brgn pada harga 50% lebih murah (sebab tukaran wang).

Dah sekian lama, Miri mendapat jolokan ‘bandar minyak’. Apa taknye? Kat sinilah Shell strike telaga minyak yg pertama di Malaysia pada tahun 1910. ‘Grand Old Lady’ adelah nama sinonim dgn telaga minyak yg gelemer tu. Ooops, salah telahan anda..telaga ni bukan terletak kat laut. Tapi, nun kat atas Bukit Kanada (Canada Hill) tepi jek dgn bandaraya Miri (tak tau le apa kene mengena ngan Canada kan.. saya pun musykil). Nanti saya cerita lanjut ok.

Selain drp tu, Miri adalah lokasi strategik sebagai pintu masuk (access point) kalo kite nak gi kwsn2 pelancongan. Contohnya, Taman Negara (Niah, Mulu, Lambir, Loagan Bunut & Similajau), Gunung2 (Mulu & Lambir) dan juge Bandar2 (Limbang, Long Seridan, Bario, Niah & Mulu). Sempadan ke Brunei pun dlm 30 minit jek dari Miri. Ada ramai org jugak suka gi ke Kota Kinabalu ikut jln darat dari Miri.

Pada saya, sebab dah kat sini – inilah masa terbaik nak meneroka Borneo. Tak sangka..kalo dulu saya hanya tau nama Miri, tapi skrg dh dpt cerita itu-ini pasal Miri. Dah 2.5 thn kat sini, saya sempat gi ke beberapa tempat jek. Nak tau lanjut tengok post akan datang. ­čÖé

Reality Check:
1. Grand Old Lady menyumbangkan sebanyak 660,000 barrel minyak mentah kat Shell selama 62 thn. Skrg ni pun masih ada minyak kat telaga ni. Cuma, tak ekonomik la nak amik.
2. Miri – ‘Resort City’ tu mcm tak berapa kena la.

Jumpa lagi,

-Amok-

Soon.. Saya ada meeting kat Kota Kinabalu pulak minggu depan. Kali ni nak amik peluang gi mana2 dekat2 situ.

Bicara Hotel: Concorde KL 26 March 2007

Posted by amokdemanis in Hotel.
5 comments

concorde.jpg Salam bertemu lagi,

Awas! Ini bukanlah sebuah pesawat. Heheh.. tapi sebuah hotel yg ‘tak lapuk dek hujan & tak lekang dek panas’ kat KL ni. Hari ni kita bicara hotel kejap ok.. zuusss

Walopon Hotel Concorde dah wujud kat KL ni sejak Zaman Triassic lagi (sah la menipu..hahak), tapi hotel ni sentiasa lincah mengikut trend. Apa taknya..menjelang jek milenium baru, hotel ni dah ubah senireka dalaman. Ikut konsep Zen yg moden dan minimalist.

Ikut2 tu, hotel ni 4 star. Dek sebab tu, saya dpt la stay kat bilikPremier King‘ kat hotel ni. Memang berbaloi sgt2. Kalo kat hotel 5 star lain, kita dpt bilik biasa jek. Tapi kat sini, dapat dok bilik ‘premium’. Lalalalaa..

Apa beza? Yg paling best, kita boleh chek-in kat ‘lounge‘. Dahtu, kita jugak boleh gi lounge tu bila2 masa jek. Kat situ ada TV besar, sofa2 yg byk utk borak2 dgn kawan2, cookies free, pelbagai jus free, kopi, majalah, ensiklopedia dll. Jadi, selain di bilik, kita jugak boleh melepak kat lounge yg jauh lebih luas drp bilik.

Selain drp bilik ‘premium’ yg moden, ada jugak 2-3 bilikPremier Executive King‘ klasik yg masih disimpan. Harga sama jek dgn bilik moden. Tapi, bilik ni lebih luas. Dahtu dlm bilik ni, ada bilik tido, ruang tamu, 2 tandas & bilik air berasingan. Dah jadik mcm apartment pulak. Kalo bawak family, baik book bilik ni awal2. Mmg untung. Luas tapi murah.

Satu lg, paling saya enjoy ialah limosin free dari KLIA ke hotel. Maknanya jimat lg duit poket utk teksi KLIA yg mahal tu. Tambah selesa sebab takyah beratur nak beli tiket.

Sinopsis Hotel:
Lobi: Tak cantik. Padan le dgn status 4 star. Tapi bukan la teruk sgt. Ok jek.
Servis: Staff yg mesra dan welcoming.
Bilik: Zen atau klasik – ikut pilihan anda. Iron, meja tulis, sofa, bathtub, shower, internet free – ada.
Kekurangan: Band kat hotel ni punya la pitching lari. Huhu. Agaknye yg ‘ok-ok’ dah pakat lari masuk AF5.
Makanan: Mcm hotel2 lain. Breakfast free tepi kolam.Best!
Kadar: Mcm yg saya duduk tu – Std Rate: RM 350+/night. Tapi corp. rate: RM290+ jek. Tu dah termasuk limosin tu.
Extra: DVD player, Hifi, Kolam yg cantik, Spa, Gym, Lounge free dll.

Reality Check:
1. Kekuatan Concorde ialah pada servis yg ditawarkan pada harga yg jauh lebih murah drp hotel 5 star lain. Amat2 berbaloi utk duit yg kita belanjakan. Paling cost-effective.

Apa komen anda?

-Amok-

Akan datang.. nak cerita pasal Miri pulak.

Petra: Gerbang Kegemilangan Silam. 25 March 2007

Posted by amokdemanis in Location.
9 comments

Salam semua pengunjung,

Alhamdulillah. Saya selamat mendarat kat Lpgn Terbang Miri tepat pukul 11.15pm Khamis lepas. Sejak pesawat crashed kat Padang, Indonesia hari tu, saya kecut perut jugak. Nak2 lg bila nak landing. Isk!

Sepatutnya landing pukul 10.55pm. Pesawat MAS pun delay jugak.. lebih kurang jek dgn Airasia. ­čśŽ Tup..tap.. tup..tap.. clear imigresen, tunggu beg, tunggu teksi.. dah pukul 12.05am – masih kat Airport. Dahtu, kat Miri ni bila dah tgh mlm teksi dah takde. Walopon saya dah book awal2, teksi tu kena gak amik 2 org lain naik sekali (lain2 destinasi). Sebab rumah saya paling jauh, sampai rumah dah pukul 1.00am lebih. Mcm biasa la nak kena unpack brg2. Dlm pukul 2.00am baru boleh tido. Esok tu pagi2 nak kena gi kursus kat hotel di Miri lak. Hurm.. kelam kabut saye.

Dahle 3G tgh ‘cibai‘ skrg ni. Call Celcom, die bagi alasan 3G mmg tak stabil sampai 27 Mac.
(eh..apesal tercerita bab 3G lak ni.. heheh.. rasanya moral of the story nak mintak maaf sbb lama tk updet blog..heh)

Meeting bejalan lancar. Semua sykt carigali minyak ada – Shell, Petronas, Petronas Carigali, Murphy & ExxonMobil. Byk jugak nak didebatkan. Heheh..

Eh..cukup bab tu. Ni ada lg koleksi foto2 di Jordan. Enjoy..
(Kalau miss edisi 1 dulu – klik sini)

jordan2a.jpg…..jordan2b.jpg
1. Sekitar Kota Purba Petra. Tiang2 ni masih kukuh.
2. Ini musti sebuah dewan agung suatu masa dulu.

jordan2c.jpg…..jordan2d.jpg
3. Close-up foto no.2.
4. Sistem saliran air mcm ni yg bekalkan air ke sekeliling kota tanpa henti sepanjang tahun.
5. Laut mati. Logo ‘mynexttrip’ pulak terletak betul2 di atas ‘tebing barat’.

jordan2e.jpg…..jordan2f.jpg
6. Sampel tanah bukti jelas tempat ni ‘diterbalikkan’ Allah. Tu tanah..bukan batu.
7. Kristal garam – byk terdapat kat pantai laut mati.
8. Gua Ashaabul Kahfi. Pintu masuk kat sebelah kiri logo ‘mynexttrip’.

jordan2g.jpg
9. Di dlm Gua Ashaabul Kahfi.
10. Batu tanda kat depan gua ni.

Reality Check:
1. Orang kreatif perlukan org utk taja kerja2 mereka. Jelas sekali, ramai ‘penaja‘ kat Kota Petra ni.
2. Utk bina tamadun, perlukan baaanyak komitmen drp semua pihak. Lebih manis kalau tamadun kita ikut Qur’an & Sunnah. Tak gitu?

Jumpa lagi.

-Amok-

Soon: Nak cerita sekitar Miri pulak.