jump to navigation

Laut Mati, Kota Purba, Ashab al-Kahfi & Jordan 6 March 2007

Posted by amokdemanis in Santai-Lite.
trackback

sea-mati.jpg Salam pembaca2 yg dihormati,
Kredit: foto laut mati-bukan koleksi saya tapi dpt kat google.

Nak cerita sikit lagi sambung kisah semalam:

Laut Mati: laut mati ni sebenarnya sebuah kwsn purba penempatan kaum Luth yg Allah terbalikkan akibat perilaku mungkar dorang. Laut ni lawan gravity. Walopon dalam, kita takkan tenggelam. Dipercayai kt dasar tu byk khazanah berharga. Tapi saintis pun tk dpt nak masukkan alat utk buat kajian sbb dia lawan gravity.

Dahtu, satu organisma pun tak hidup dlm nih. Air dia masin sesangat. Kat pantai, byk kristal2 garam terbentuk. Nampak mcm terumbu karang yg hanyut ke pantai.Tu lah pekatnye air laut kat situ. Berdasarkan foto2 Husni, kita boleh tengok lg kesan2 kwsn tu diterbalikkan. Kesan2 tanah & batu masih jelas sebagai bukti.

Kota Purba dekat Amman: Metropolis purba ni dipercayai wujud sebelum kerajaan Mesir lg. Terletak kat celah lembah batuan dekat2 dgn bandar baru Amman, Jordan. Bandar besar & gah! Semua bangunan hasil ukiran batu2 bukit2 kat situ. Tapi punyalah halus dan sistematik. Ada seni arkitek yg kita masih guna sampai skrg ni. Contoh, mcm bentuk gerbang utama ‘White House’ tu.

Walopon ukiran kat kota purba tu dah beribu2 tahun dulu dan dihakis dek angin dan hujan, tapi masih tampak halus. Dah le kwsn tu luas. Dahtu, sistem saliran dia bijak – air tak kering sepanjang tahun. Ade la Husni tunjuk foto sistem tu. Isk, mmg jeles kat dorang la. Kita yg kat Malaysia ni, dah hidup beribu2 tahun selepas dorang, tinggal ni negara yg hujan sepanjang tahun pun masih boleh alami krisis air.. hehe.. malu. Ramai lak org yahudi gi melawat tempat ni.

Kwsn Ashab al-Kahfi:
Hebat! Ada foto lubang2 tempat dorang tido selama lebih 300 tahun tu.

Sekitar Jordan:
Kat sini ada 2 bandar: Bandar Lama & Bandar Baru. Bandar Lama tu mcm kwsn Arab yg lain la. Kat lembah, tebuk2 bukit & kurang tersusun. Tapi kat bandar ni la jugak Ashab al-Kahfi tinggal dulu. Bandar Baru mcm biasa la. Bangunan mcm kita. Dahtu, time ni masih musim sejuk. Salji pun ada.

Reality Check:
1. Jangan contohi Kaum Luth!
2. “There’s nothing that is a more certain sign of insanity than to do the same thing over and expect the results to be different.” Einstein.

Bertemu lagi.

-Amok-

Esok: Bicara Hotel 3.

About these ads

Comments»

1. Niza Rejab - 7 March 2007

mana gambar2 nya…
sori tak dpt carik plak…
or blum up load?

2. akirasuri - 7 March 2007

oh kena tak papar gambar?
oh ohh satu hari nanti saya hendak ke sana..
mahu berjalan, melihat dan berfikir ;)

3. aman - 7 March 2007

lepak jer baca paper kat laut…huhuhu

4. fiq - 7 March 2007

nak tgk gambar. mesti best.

5. amokdemanis - 8 March 2007

niza rejab + akirasuri: hehe..baik tuan puteri.. nanti saya kena upload foto2 la ni..sri sbb masa ni x copy lak drp husni. will upload k.

aman: :)

fiq: wokey2..nanti k.

6. hayad - 12 March 2007

teringinnya nak ke sana….

7. amokdemanis - 12 March 2007

hayad: sama la kita..hehe

8. HipScouH - 25 June 2007
9. gui wen xuan - 24 September 2008

so lame

10. amokdemanis - 24 September 2008

gui wen xuan: :)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: