jump to navigation

Selangkah ke Kota Purba 12 March 2007

Posted by amokdemanis in Location.
trackback

Salam para pembaca mynexttrip,
(Hari ni foto byk..harap bersabar loading..)

Flight saya dari Alor Setar baru jek landed kat KLIA. Ni saya dlm Limo nak ke Hotel Concorde KL. Cuaca terang dan panas. Esok ada meeting kat KLCC. Hari ni boleh la enjoy kejap jalan2 kat KL. Hehe..

Baru 2 hari je kat Kedah. Tak puas! Dahtu, geram sbb tak sempat gi acara lumba kuda kat Jitra hari Sabtu lepas. Sultan pun join tuh. Ingatkan sempat. Tapi takpe, esok malam saya fly balik ke Alor Setar balik sbb saya masih bercuti. Cuma kena dtg meeting kat KL ni sbb bos suruh.

Hurm.. kepada yg teringin nak tengok koleksi foto2 di Jordan, hari ni saya akan kongsi. Time kasih sbb sabar menunggu sejak minggu lepas. Ni haa..

jordan1a.jpg
1. Kota Purba Petra terletak kat celah bukit2 yg blkg sekali tu.

jordan1b.jpg…..jordan1c.jpg
2. Pusara Triclinium/Obelisk binaan kaum Nabataean 1 kurun sebelum masihi.
3. Sekelompok yahudi juga sdg melancong di sini.

jordan1d.jpg…..jordan1e.jpg
4. Pintu gerbang ke dlm bukit yg saya kata ala ukiran di “White House”.
5. Bandar di dlm lembah – utk keselamatan & hindar drp cuaca panas.
6. Close-up foto no.4.

jordan1f.jpg…..jordan1g.jpg
7. Close-up foto no.4.
8. Coliseum di kota besar ini.

jordan1h.jpg
9. Saya pasti anda teruja dgn kota yg pernah berdiri gagah di sini suatu masa dulu.

Reality Check:
1. Kota ni tgh nak di’vote’ jadik salah satu drp ‘kejaiban’ dunia. Sape2 yg gi sini, vote ok nanti.
2. Contoh kebejatan kaum masih jelas kat depan mata. Kita cuma perlu amik iktibar. Harap2 makin byk liputan kat kwsn2 ni dibuat oleh media. Baru la Islam Hadhari ada umphh!πŸ™‚

Bertemu lagi.

-Amok-

Esok: lagi foto2 di Jordan.

Comments»

1. akirasuri - 12 March 2007

yeay!
1st!
ha ha ha..akhirnya setelah ditunggu2…ada jugak gambarnyaπŸ˜‰
oh ohh kat jitra ada lumba kuda?
tak tahu pun..ha ha ha..ish kalau saya tahu hari tu terus singgah on da way balik sp tu..wawawa rugi2..

2. Niza Rejab - 13 March 2007

πŸ™‚

a’ah….
sejak bila jitra ada lumba kuda plak nie?
ish….

3. aad_lfcfn - 13 March 2007

hehe..nice pics you took there.
biler la aku nk pergi tempat2 tu semua..

4. amokdemanis - 13 March 2007

akirasuri:πŸ™‚ seronoknye die..hehee. tu la mmg dah tau awal2. ingatkan sempat. rupanya sabtu tu last day. sampai kampung dah mlm. eii..geram. kalo tak boleh tengok sultan jatuh kuda..hihii

niza rejab: tu la.. taktau pulak.. tiba2 jek nak ada lumba kuda. thn lepas ade lumba perahu pjg jek kat jitra.. maklum la ‘tun’ dh blk kmpung..hehe

aad_lfcfn: sama la kite..heh! jgn salah sangka. ni amik foto kwn yg gi situ last 2 weeks. insyaallah..nanti turn kita ke sana. “when there’s a will there’s a way”.πŸ™‚

5. Fuad - 14 March 2007

Menarik2. Best betul leh jalan2..

Off d topic:

Camne nk belajar tunggang kuda secara kos paling murah..?

6. jeff - 16 March 2007

asalamualaikum amok. lama tak jenjalan kat umah kau ni..

terharu dan sedih pun ada melihat tinggalan generasi purbakala. dan apalah agaknya kesudahan nasib kita yang hidup hari ni ..

ya betul sangat apa kau kata : di mana2 pun kita, masih di bumi tuhan ..

7. jeff - 16 March 2007

op op tambah sket .. ps fuad ..

nak belajar tunggang kuda yg murah ? pakai ni je
(i) kuda kepang (ii) kuda kuda

hahha .. guro guro je fuad

8. Fuad - 16 March 2007

Cess.. Hahak.

9. amokdemanis - 19 March 2007

fuad: alamak mencabarnye soklan? hehe..honestly, buat masa ni aku tk tau. tp nanti aku try find out k. kalo aku, bila gi mana2 destinasi pelancongan, aku akan naik kuda le. tp mahal gak. yg plg murah so far kat bukit fraser – RM4/round. tempat lain dlm RMxx/round.

jeff: waalaikumussalam warahmatullah. hehe.. aku lak lama bercuti kt kampung. ni kat KLIA tgh tunggu flight nak ke Miri..mekasih masih sudi mai umah..hahak.
p.s.: ok jugak idea kau pasal kuda tuh..keh..keh..

10. Petra: Gerbang Kegemilangan Silam. « mynexttrip - 25 March 2007

[…] Eh..cukup bab tu. Ni ada lg koleksi foto2 di Jordan. Enjoy.. (Kalau miss edisi 1 dulu – klik sini) […]

11. bintang - 13 April 2007

Awat gambaQ tu tak buleh pebesaQ. Puaih la ceQ dok ghenung.Tapi memang cantik dan unik tempat tu. Masa tengok dalam Jejak Rasul dulu pun dah rasa tersentuh. Bukti kewujudan tamadun manusia yang hebat dan penuh teladan.

12. amokdemanis - 15 April 2007

bintang: saya mmg sengaja resize foto tu sbb tak mau pengunjung2 mynexttrip lambat loading. nanti boring lak tunggu. dahtu, ada lg pengunjung (dan jugak moderator ni ha..) yg guna network yg slow sket. takat ni, tu yg terbaik. ok la kan.. nanti tengok foto puas2, tak best pulak bila dah pi..ehehe.. maybe nanti2 saya bole improve bila infrastruktur dah semakin baik k.πŸ™‚


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: