jump to navigation

“Minyak 20 Sen”, Miri. 28 March 2007

Posted by amokdemanis in Location.
trackback

miri1.jpg Salam semua pembaca,

Ok.. utk post hari ni, lokasi pilihan saya ialah Miri, Sarawak. Di sinilah tempat Allah taburkan rezeki utk saya sejak 2.5 tahun lepas. Layan…

Teringat lagi dialog ni dgn Senior Manager kat KL..
(Ayat sebenar dah diolah utk jadik lebih ringkas)
En.Zul: HRM dah keluar surat utk kamu ke Miri.
Saya: Miri? Isk taknak la.
En.Zul: Ni bukan pilihan. Tapi kamu mmg kena transfer ke sana.
Saya: … (Dalam hati tuhan jek yg tau..isk!!)

October 2004:
Tapi sebelum tu, saya dapat buat ‘familiarisation’ dulu. Masa ni saya dpt datang sini dulu utk tengok ofis dan jugak jumpe bos2 dan staff2 kat sini. 3 hari. Ok la, dpt elaun lagi. 2 minggu lepas saya balik semula ke KL, saya pun dgn berat hati..lapor la diri kat sini.

Rupanya Miri ni ‘not bad’! Mula2, ingatkan dok dlm hutan. Kepada yg tak penah dtg sini, Miri sebenarnye sebuah bandar yg besar gak. Kedua terbesar slps Kuching. Dan tersusun. Tepi laut. Baru dapat status ‘Resort City’ pada 2005. Pembangunan makin hari makin pesat. Selari dgn tu, harga brgn pun turut mencanak. Hmm.. Turut menyumbang ialah kebanjiran org2 Brunei pada hujung minggu yg dtg utk dptkan brgn pada harga 50% lebih murah (sebab tukaran wang).

Dah sekian lama, Miri mendapat jolokan ‘bandar minyak’. Apa taknye? Kat sinilah Shell strike telaga minyak yg pertama di Malaysia pada tahun 1910. ‘Grand Old Lady’ adelah nama sinonim dgn telaga minyak yg gelemer tu. Ooops, salah telahan anda..telaga ni bukan terletak kat laut. Tapi, nun kat atas Bukit Kanada (Canada Hill) tepi jek dgn bandaraya Miri (tak tau le apa kene mengena ngan Canada kan.. saya pun musykil). Nanti saya cerita lanjut ok.

Selain drp tu, Miri adalah lokasi strategik sebagai pintu masuk (access point) kalo kite nak gi kwsn2 pelancongan. Contohnya, Taman Negara (Niah, Mulu, Lambir, Loagan Bunut & Similajau), Gunung2 (Mulu & Lambir) dan juge Bandar2 (Limbang, Long Seridan, Bario, Niah & Mulu). Sempadan ke Brunei pun dlm 30 minit jek dari Miri. Ada ramai org jugak suka gi ke Kota Kinabalu ikut jln darat dari Miri.

Pada saya, sebab dah kat sini – inilah masa terbaik nak meneroka Borneo. Tak sangka..kalo dulu saya hanya tau nama Miri, tapi skrg dh dpt cerita itu-ini pasal Miri. Dah 2.5 thn kat sini, saya sempat gi ke beberapa tempat jek. Nak tau lanjut tengok post akan datang.🙂

Reality Check:
1. Grand Old Lady menyumbangkan sebanyak 660,000 barrel minyak mentah kat Shell selama 62 thn. Skrg ni pun masih ada minyak kat telaga ni. Cuma, tak ekonomik la nak amik.
2. Miri – ‘Resort City’ tu mcm tak berapa kena la.

Jumpa lagi,

-Amok-

Soon.. Saya ada meeting kat Kota Kinabalu pulak minggu depan. Kali ni nak amik peluang gi mana2 dekat2 situ.

Comments»

1. akirasuri - 28 March 2007

huhu.
pernah diajak ke sana oleh seorang teman. dolu-dolu.
tapi tak pe. satu hari nanti saya akan jajahkan kaki ke sana. lalalala~

2. aman - 28 March 2007

kang kalo aku datang sana, bleh ar jumpe hang..

3. amokdemanis - 28 March 2007

akirasuri: takpe.. don’t worry. bukan besh sgt pun kat miri ni. tapi kalo nak pi ke destinasi2 lain yg tersebut di atas.. haa mmg sesoai. at least dah ada ‘goal’.

aman: bila nak datang bro? boleh.. tapi aku naik moto jek sini..hahak.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: