jump to navigation

Keretapi ke Beaufort & Tenom. 16 April 2007

Posted by amokdemanis in Location.
15 comments

Salam dari Kota Kinabalu 😀

Musti ada yg sakit hati kan? Hahaa.. lepas kursus kat KL minggu lepas, saya sempat ‘singgah’ 2 hari kat Miri (nama jek dok kat Miri..hehe). Ni saya kat Sutera Harbour, KK. Semalam fly awal2 pagi lagi dari Miri. So, boleh la enjoy baca buku jap kat tepi laut ni ha. Besh.. Mcm biasa, ramai org Jepun & Omputeh dok kat hotel ni.

Hari ni pulak ada 3 meeting dgn 3 kontraktor. Harap2 ada la CEO yg dtg. Boleh la juge belajar2 drp perhatikan dorang kan? Hmm..bila la my turn nak jadik CEO ni. Mungkin kita semua bole jadik CEO kot satu mase nanti? Hehe..

Hari ni nak tunaikan janji (asyik janjii jek.. 😉 ). Nak tunjuk foto2 ketapi ke Tenom minggu lepas. Keretapi Borneo ni sebenarnye ikut trek ni:

  • KKPaparBangawanBeaufortTenom.

Tapi buat masa ni tgh ada baikpulih dari KK – Beaufort. So, dgn tiket RM7.50 (murah sgt..) – kita kena naik bas dari Stesen Keretapi North Borneo Railway di KK utk ke Beaufort. Beaufort ke Tenom baru naik ketapi. Menarik! Saya rasa mcm kembali ke tahun 50-an.

Ok lah.. tanpa membazir masa, jom kita tengok foto2 ketapi purba di KK.

keretapi1a.jpg…..keretapi1b.jpg
1. Kat Stesen KK, ketapi ni tgh dibaikpulih. Nampak cun kan? Mcm baru. Rasanya, tahun depan musti best lg naik tren ni.
2. Logo North Borneo Railway. 1896: Dah lebih 100 tahun tren enjin stim ni beroperasi.

keretapi1c.jpg…..keretapi1d.jpg
3. Ni tempat letak brg dlm ketapi sebenar dari Beaufort ke Tenom. Klasik.
4. Sorang makcik merenung keluar dari dlm ketapi. Dlm tren, kita akan rasa bergegar. Perut saya jadik kotak2 lepas beberapa jam dlm tren nih. Hahaa.

keretapi1e1.jpg…..keretapi1f.jpg
5. Kat luar tu Sungai Padas – plg sesoai utk rafting. Mmg menarik sgt sceneries kat luar ketapi.
6. Die ni berenti kt byk kwsn spnjang trek. Ni sbg contoh.

keretapi1g.jpg…..keretapi1h.jpg

7. Option – kita leh juge duduk kt gerabak yg takde bumbung.
8. Station Tenom yg baru. Dah dekat nak siap.

Reality Check:
1. Tren ni bergerak 2 kali sehari – pukul 8am & pukul 5pm.
2. Saya baru ‘realised’ betapa susahnye org2 kat kwsn pedalaman Sabah nak ke luar. Sungguh terasing.

Mintak maaf sbb lambat updet blog. Byk betul jalan2 masa ni.
Semoga berjumpe lagi.

-Amok-

Advertisements