jump to navigation

Keretapi ke Beaufort & Tenom. 16 April 2007

Posted by amokdemanis in Location.
trackback

Salam dari Kota Kinabalu๐Ÿ˜€

Musti ada yg sakit hati kan? Hahaa.. lepas kursus kat KL minggu lepas, saya sempat ‘singgah’ 2 hari kat Miri (nama jek dok kat Miri..hehe). Ni saya kat Sutera Harbour, KK. Semalam fly awal2 pagi lagi dari Miri. So, boleh la enjoy baca buku jap kat tepi laut ni ha. Besh.. Mcm biasa, ramai org Jepun & Omputeh dok kat hotel ni.

Hari ni pulak ada 3 meeting dgn 3 kontraktor. Harap2 ada la CEO yg dtg. Boleh la juge belajar2 drp perhatikan dorang kan? Hmm..bila la my turn nak jadik CEO ni. Mungkin kita semua bole jadik CEO kot satu mase nanti? Hehe..

Hari ni nak tunaikan janji (asyik janjii jek..๐Ÿ˜‰ ). Nak tunjuk foto2 ketapi ke Tenom minggu lepas. Keretapi Borneo ni sebenarnye ikut trek ni:

  • KKPaparBangawanBeaufortTenom.

Tapi buat masa ni tgh ada baikpulih dari KK – Beaufort. So, dgn tiket RM7.50 (murah sgt..) – kita kena naik bas dari Stesen Keretapi North Borneo Railway di KK utk ke Beaufort. Beaufort ke Tenom baru naik ketapi. Menarik! Saya rasa mcm kembali ke tahun 50-an.

Ok lah.. tanpa membazir masa, jom kita tengok foto2 ketapi purba di KK.

keretapi1a.jpg…..keretapi1b.jpg
1. Kat Stesen KK, ketapi ni tgh dibaikpulih. Nampak cun kan? Mcm baru. Rasanya, tahun depan musti best lg naik tren ni.
2. Logo North Borneo Railway. 1896: Dah lebih 100 tahun tren enjin stim ni beroperasi.

keretapi1c.jpg…..keretapi1d.jpg
3. Ni tempat letak brg dlm ketapi sebenar dari Beaufort ke Tenom. Klasik.
4. Sorang makcik merenung keluar dari dlm ketapi. Dlm tren, kita akan rasa bergegar. Perut saya jadik kotak2 lepas beberapa jam dlm tren nih. Hahaa.

keretapi1e1.jpg…..keretapi1f.jpg
5. Kat luar tu Sungai Padas – plg sesoai utk rafting. Mmg menarik sgt sceneries kat luar ketapi.
6. Die ni berenti kt byk kwsn spnjang trek. Ni sbg contoh.

keretapi1g.jpg…..keretapi1h.jpg

7. Option – kita leh juge duduk kt gerabak yg takde bumbung.
8. Station Tenom yg baru. Dah dekat nak siap.

Reality Check:
1. Tren ni bergerak 2 kali sehari – pukul 8am & pukul 5pm.
2. Saya baru ‘realised’ betapa susahnye org2 kat kwsn pedalaman Sabah nak ke luar. Sungguh terasing.

Mintak maaf sbb lambat updet blog. Byk betul jalan2 masa ni.
Semoga berjumpe lagi.

-Amok-

Comments»

1. Mik - 16 April 2007

Aku naik ketapi tu masa kecik ngan arwah nenek. Lupa plak pi mana.

p/s: Mok….ko keje Shell ke Petronas?

2. bintang - 17 April 2007

Amboi syoknya kerja sambil jalan-jalan no.

Itu satu2nya landasan ketapi dan yang tertua kat borneo kalau tak salah. Bestnya. Jeles ni hehee

Semoga hasrat bak jadi CEO tu tercapai. Insyaallah. Sape tahu kan rezeki yang nak datang. Cumakan terfikir – CEO sempat ke blogging?๐Ÿ™‚

3. Fuad - 17 April 2007

AKu kene bawak sorang member aku kaki naik keteapi nih. Macam menarik jek. Dah la murah.

Kalo turun dari airport KK tu, jauh tak nk pegi stesen keteapi dia bro?

yaya - 21 October 2013

dekat sgt, bertentangan ngan airpot shj.

4. jeff - 17 April 2007

rafting kat sg padas tu kalau berjaya ada certificate woo..
ps fuad : stesen ketapi tu dekat je dgn airport

5. zahiramli - 17 April 2007

zahiramli: dah lama x naik keretapi. Klassiknya keretapi tu. Tapi nampak cam dramatik dan romantik juga kalau naik keretapi tu.

6. amokdemanis - 18 April 2007

mik: hehe.. oo dah lama tu.. aku agak byk yg dah berubah. tahun depan lagi la berubah.. keje? kat petronas (the lowest paid oil&gas co.๐Ÿ˜‰ )

bintang: mekasih.. insyaallah. CEO moden maybe sempat blogging.. hahak. pasal trek – rasanya ye la tu – sejak 1896 = dah 110 thn.

fuad: betul kata jeff, dekat jek.. tp teksi kat KK mahal. ko naik bas jek utk ke station..kene jln sikit la. bas mungkin RM1. tren ni menarik & unik.

jeff: woo yeke? aku nak try hari tu, tp tk cukup masa. tengok dorang yg rafting (mostly omputeh) – mcm besh je. next time la.

zahiramli: dramatik ye – romantik tak..hehe. tp dorang tgh refurbish. next year mungkin lebih best la. mungkin ade koc first class ke etc.

7. akirasuri - 19 April 2007

wah. menarik. nak kawen dengan orang sanalah! ha ha ha.

8. amokdemanis - 19 April 2007

akirasuri: heheh..nanti tolong carikan.๐Ÿ˜‰

9. mohd syamim bin sabandi - 16 September 2007

aku naik ketapi ni sejak kecil lagi sebelum bapa aku ada kereta baru .kalau mau tes mai la datang tenom kite jalan2 naik ketapi

10. amok gitar - 16 September 2007

syok naik ketapi

11. antanom - 18 September 2007

siapa nak test naik keretapi antik ni, boleh la kontek2, gua sedia membantu…tapi ktapi ni memang buruk.. dan antik.. copy dia pun boleh jumpa kat muzium sabah…jomlaa menjelajah dgn ‘North Borneo Railway’ pas tu ble minum Kopi Tenom..

:))

12. amokdemanis - 19 September 2007

mohd syamim: oo yeke? hahah.. dah try ari tu. mmg flat la perut. by da way, yg diperbaiki tu lom siap ke?

amokgitar: isk amokgitar la pulak kan? heheh..

antanom: oo ada ka kopi tenom bah? bole rasa len kali..๐Ÿ˜‰

13. saidal - 29 October 2011

can i have more view along train station from beufort station to tenom station? it’s look interesting.
also name of train stop station along that route.

14. jkmdevi - 8 February 2015

Going to do this trip soon๐Ÿ™‚


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: