jump to navigation

Bermodelkan Lembu. 19 April 2007

Posted by amokdemanis in Santai-Lite.
trackback

Salam dari Miri๐Ÿ™‚

Alhamdulillah. 3 meeting berasingan di KK hari tu berjalan lancar. Ada 2 CEOย  yg muncul. Satu CEO lg takat kirim salam jek melalui anak buah. Mcm selalu, time habis semua benda formal mulalah saya dok tanya itu ini kat CEO2 ni. Byk yg kita dpt belajar bila bertanya.

Ada sorang ni dah in bisnes 30 thn. Bermula kecik2 jek. Target market die: Oil & Gas. Bisnesnye punya la nampak senang. Bekalkan tenaga buruh je. Tapi.. selepas 30 thn, paling kurang pun dia dah dpt kontrak lebih RM3 Billion. Kalo saya ‘kerja‘ dedicated gila babun pun, sure takkan dpt byk tu nye lah. CEO satu lg pun kalo tk lebih, dekat2 sama je lah. Hmm..

Balik ke Miri, saya kena gi workshop pulak. Sehari suntuk kat luar ofis. Ni utk set KPI (Key Performance Indicator) utk ‘tahun kewangan’ baru. Semalam baru leh masuk ofis. Dah agak..musti keje bertimbun. Ok jek.. I’m paid to do that.๐Ÿ˜‰

Eh.. anyway, hari ni taknak cerita pasal jln2 mcm selalu. Tapi nak share sesuatu yg exotic (pada saya la – mungkin tak..pada org lain). Snapshot ni amik 17 Mac dulu kat kampung di Alor Setar. Kenapa exotic? Sebab lembu2 ni liar. Dan saya dgn susah payah (ala jurufoto National Geographic.. heh!) dok mendekati lembu2 utk snapshots terbaik. Hehe.. mmg keje gila. Tapi out of the box! Saksikan..fuusss..

lembu1a.jpg…..lembu1b.jpg
1. Sefamily lembu dok bercanda bebas. Jeles rasanya.
2. Baby ni masih nak dok dekat mak die. Manja.

lembu1c.jpg…..lembu1d.jpg
3. Twin dorang nih rupenye. But the mom is still young.
4. Baby ni perasan dia diintip. Die cube jadik CSI..hehe..

lembu1e.jpg…..lembu1f.jpg
5. “Eh! Ade orangla.. Isk!”
6. Die pun cepat2 blah. Mak die lak cuba pastikan keadaan terkawal.

lembu1g.jpg…..lembu1h.jpg
7. Ibu ni pun beranak twin. Bulu dia mengingatkan saye kat padang pasir.
8. Lahap betul yg sekor nih. Tapi si ibu tetap sabar..layan..

Reality Check:
1. Rasa ‘bebaaas‘ bile boleh buat keje gila2 mcm ni.
2. “I have no special talent. I am passionately curious.” : Albert Einstein.

Nanti saya share lg foto2 ke Tenom.

Nota Tapak:
1. Tahun Melawat Malaysia dilanjutkan ke bulan Ogos, 2008.

Until my next post.

-Amok-
Visit Malaysia Year 2007.

Comments»

1. Niza Rejab - 19 April 2007

hehehe…citer lembu plak….
u’rs punya jugak ker?
dari kambing ke lembu….
menarik tu…. cam angan2 mat jenin…
tapi mat jenin moden…..yg memastikan angan2 menjadi realiti….
bukan lagi mimpi…:-)

2. amokdemanis - 19 April 2007

niza: hahaha.. bukan bisnes baru.. tu lembu org lain la.:mrgreen: ni saja.. dok kat ofis kdg2 tu stress melampau. bila blk kampung buat keje gila mcm ni, hilang stress semua sekali. hehe..

3. orido - 19 April 2007

wah.. boleh juga pengalamannya, bisa ketemu orang2 penting seperti CEO…

btw..
kenapa kok jadi membahas tentang lembu yah?๐Ÿ˜€

4. jeff - 19 April 2007

nasib baik lembu Malaysia baka takda tanduk. kalau tidak tak pasal-pasal kena rodok macam matador. hehe

err .. ye tak ya, betul ke tu jer gambar yang ada ? gambar kena kejar dgn lembu tanak publish ke ?

mok, apa apa pun congrat la. semoga kau berjaya mencapai cita-cita dalam business termasuk menjadi CEO satu hari kelak๐Ÿ™‚

5. akirasuri - 19 April 2007

oh! saya suka tengok lembu yang ada dekat tengah padang tepi hiway tu, rasanya kat exit alor setar utara kot. eh lupalah. rasa macam kandang dalam hiway pulak kalau tengok suasana kat sini.๐Ÿ˜‰ unik! pandai pemilik dia๐Ÿ™‚

6. Fuad - 19 April 2007

Fuh..Musti dapat KPI satu dua jek manjang nih.

Apa yang ko jeles lembu tu bercanda bebas En. Amok? Haha..

7. fiq - 20 April 2007

moooo.mooooo. hehehehhe

8. amokdemanis - 20 April 2007

orido: welcome orido..๐Ÿ™‚ ngak bisa saya berbahasa indonesia weh.. hehe.. anyway, saja2 cakap tentang lembu sbb boleh release stress. haha.

jeff: ekekek..hahaha (pelik jek kawan ofis tengok aku dok gelak la). betul tu jeff.. kita kena pilih yg ok2 jek. ko mmg pandai carigali yg tersirat.. hahak.. mekasih..insyaallah.

akirasuri: you got my point. hmm.. tak sangka ade gak org yg fikir bende sama. saya pun mmg suka tengok lembu yg kat tepi hiway tuh. exit tu mcm satu bulatan. pastu, lembu dok kat tgh2 bulatan tu. mmg comel jek nampak dari hiway. heheh.. bayangkan kalo biri2 yg gebu 5-6 ekor ade kat situ.. mau hiway jem karang.. hihi..

fuad: takde la fuad.. KPI aku cukup2 makan jek.. hehe.. tapi tak kisah.. becoz my soul is on my own business. lembu tu.. geram la kat dorang.. hehe.. suka2 hati jek tau bebas ke sana sini. takyah pike pasal financial freedom ke KPI ke.. etc.

fiq: ade gak yg buang tebiat..๐Ÿ˜€

9. akirasuri - 22 April 2007

awak.

kalau biri-biri yang gebu macam kat NZ ada dekat exit tu, saya rasalah. memang saya pakat berhenti tepi jalan tu perhati biri-biri tu. tengok lembu tu saja sudah buat saya geram. wargh! comel sangat. anak-anak dia lagilah comel kalau lari-lari kejar mak dia. jeles tengok dia orang bercanda bebas. huhu~

10. amokdemanis - 25 April 2007

akirasuri: ehehe..memang. saya pun akan buat gitu.๐Ÿ™‚


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: