jump to navigation

Saya ke Beijing… 27 August 2007

Posted by amokdemanis in Location.
trackback

Ni hao,

A m a z i n g! Salah..bukan sebut mcm tuh. ” E M E I I I Z I N G !!! ” Haa..tu baru betul.πŸ˜€ Itulah perkataan yg terpacul dari mulut saya apabila pertama kali menjejakkan kaki ke Beijing, China. Besaarnye kota yg bakal jadik hos Sukan Olimpic 2008 ni. Sepanjang 4 hari saya di sana (6 hari termasuk dlm flight), banyaak sgt yg saya nak share dgn anda semua. (dlm flight dok teringat blog..hehe)

Mesti la saya tak lepaskan peluang melawat Great Wall, Forbidden City, Summer Palace, Masjid Kuno, Tiananmen Square, Grand Canal, makan2, jalan2 & shopping2πŸ˜€ . Dah.. nak sampai pun kena naik flight 6 jam.

Dah bertahun saya dok berangan nak ke sana. Tapi tak sangka pulak tiba2 jek saya boleh buat keputusan nak gi sana hujung bln Jun lepas. Pastu, terus je berangkat pada 29 Jun. Haha..mujur pasport dah mmg ada.

Sebenarnye saya terlampau hectic dgn keje ofis. Sedar2.. tahun 2007 dah pun separuh. Utk lari drp momentum keje yg takde kesudahan, saya decide & terus pegi. Hurm…

Minta maaf sesangat kat semua. Diakui saya mmg patut disebat 100 kali (atau lebih) sebab dah lama tak updet blog ni.:mrgreen: Alasan pertama: saya terlampau sibuk. Kedua: saya lupa password. Setelah emel WordPress >20 kali baru dpt balik password. Ada ke..isk..tau la blog ni free.

Utk hari ni, saya sempat buat kupasan ringkas ni jek utk tatapan semua. Saya janji akan kongsi lebih lanjut utk setiap destinasi yg saya sebutkan kat atas pada masa2 depan ok. Jom kita saksikan foto rambang sekitar Beijing..

beijing1a…..beijing1b
1. Panjang kan bas ni? Tu pun sendat.
2. Close up: byk bas disambung mcm ni. 2 dlm 1.

beijing1c…..beijing1d
3. Buah pic segar – mudah dpt sekitar Beijing. 1 kg:5 Yuan.
4. Ade jugak tol. Tapi tak le mcm kat KL.

beijing1e…..beijing1f
5. Tempat parking basikal.
6. Tuk-Tuk: ade jugak lg tapi jarang2.

beijing1g…..beijing1h
7. Basikal elektrik. Ramai gak yg guna bende nih.
8. Lorong basikal. Walopon byk kereta mewah kat jalan, basikal tetap jadik pojaan hati. Paling convenient.

beijing1i…..beijing1j
9. Bas pakai kuasa elektrik jek.
10. Skyline: bangunan besaaar-besaaar. Jalan 16 lanes.😯

Reality Check:
1. Beijing: Luas-16,810km persegi. Populasi: 15 juta. Kuala Lumpur: Luas-243km persegi. Populasi: 4 juta. Besar tak kota Beijing?
2. Usia Beijing dah lebih 5000 tahun. Raja Mongol – Kublai Khan pilih Beijing sebagai ibu negara sejak thn 1272.
3. Waktu Malaysia & Beijing adalah sama sebab kita ada pada garisan waktu yg sama. Cuma waktu solat agak berbeza sbb di Hemisfera lain2. Contoh: Subuh kat Beijing dari pukul 2.30am – 4.15am. Siang lebih panjang.

Itu je dulu hari ni ok,

-Amok-
Visit Malaysia Year 2007.

Jangan lupa dtg lagi utk cerita lanjut Beijing…

Comments»

1. Niza Rejab - 27 August 2007

:)… at last… ada gak citer dr Beijing…
ntah mcammana lak leh terklik plak blog nie ari nie….
hehehehe….
eemm…tak yah hukum sebat….
blanja makan member2 pun dah cukup…hehehehe…

nak mintak tunjuk ajar sket bleh..?
camner nak insert gambar kat dlm wordpress nie….:)( dah cari kat dlm help..tak jumpa….hehehe)

sorry…coz out of topix..
anyway…every pic dlm u’r blog is very nice..( cam pro…)
( nie yg nak mintak peturun ilmu sket nie..hehehehe)πŸ™‚..
nice to hear from u…

2. jeff - 27 August 2007

mmg betul punya besar Beijing tu sbb tulah kau nak tulis pun lama sangatπŸ˜›

welcome back bro .. at last

3. bintang - 29 August 2007

Fiuhh beruban tungga cerita diaπŸ˜€
Ntah macam mana hari ni bleh terklik..sib baik dah update hehe
Uniknya bas 2 dalam 1 tu dan bandarnya nampak bersih dan teratur.
Waiting for next chapterπŸ™‚

4. amokdemanis - 29 August 2007

niza rejab:
hahak.. mekasih. ambooi pujian.. tunjuk ajar pasal foto ok jek. rahsia utama: amik foto byk2 – then pilih yg kita rasa suka nak share, baru masuk kat blog. contoh: kalo foto 20 keping, maybe 4 je yg ok. satu lg, saye dah resize, select foto2 tu guna foto editor la (e.g. photoshop). tapi kalo beginner susah la sikit nak guna software ni.
pastu, nak insert foto dlm wordpress blog mcm ni:
1.go to write – scroll ke bawah.
2.-file – browse (cari foto kat dlm your PC)
-title (x letak pon takpe)
-description (x letak pon takpe)
3.tekan upload button
-show: pilih either “thumbnail-full size-title”
-link to: pilih either “file-page-none”
4.tekan send to editor
pastu, foto akan keluar kat entry kita. kita boleh drag nak letak kat mana2 bhg dlm entry. ok tak? kalo ada problem, tanya lg ok.. harap dpt bantu.πŸ™‚

jeff: haha.. thanks bro. aku gi jugak blog ko.. tp x dpt tinggalkan foot steps la. tiap kali aku nak komen, musti kuar error page.πŸ™‚

bintang:πŸ˜€ hmm.. mmg bersih. paling besh gi kwsn penempatan. maklom la, kwsn tu kan dah berusia beratus2 tahun… suka sgt. sabo.. nanti publish k.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: