jump to navigation

Masjid Beijing 20 September 2007

Posted by amokdemanis in Location.
trackback

beijing5
Selangkah masuk ke pintu gerbang, inilah wajah masjid agung yg  berusia lebih 600 thn.

Alhamdulillah. Demam saya 4 hari sejak 2 Ramadhan dh beransur kebah. Tapi suara masih sengau2 mcm Shamsul Ghau2.. eheh. Hari ni dh hari ke 8. 22 hari lg raya.. yeeAYY (+ve thinking..😀 )

Eh.. sblm lupe, saya pon nak wish great Ramadhan al-mubarak kat semua. Semoga Ramadhan kali ni lebih baik utk kita. Tenqiu bg yg doakan saya cepat sembuh demam + slmt berpose.

Plan saya nak ke Singapore hari tu, jadi. Lepas jek ke sana, saya kursus kat KL – ESQ:Emotional+Spiritual Quotient. Baguuus sgt2 le course ni. Esok saya royat (slang kelate kejap..heh!).

Dan sekarang.. berbalik pada tajuk..

Masjid kuno ni antara masjid tertua yg ada di Beijing. Menurut David (tour guide), nama die Masjid Beijing. Kat sekitar ni mmg ramai org Islam. Ratusan ribu gak le. Laksamana Cheng Ho yg pernah berdakwah ke Melaka pun selalu ke sini. Saya terpegun sbb walopon dlm pemerintahan komunis, masjid ni tetap utuh.

Dahtu, fungsi masjid ni mcm biasa je. Siap ada kelas Qur’an, Fardhu ‘Ain, pengurusan jenazah dll. Bebas jek amalkan Islam.

Boleh tour kat youtube utk rasa je la (tapi tour ni kat Masjid Niujie). Dan kalo nak tengok masjid2 seluruh Beijing, cek kat sini.

Kalo tengok foto kat atas, masjid ni dikelilingi kota. Masjid kat tengah. Kota tu sebenarnye dewan makan, dewan utk mengaji, bilik wudhu’ & tempat tinggal ahli masjid. Senibina die toksah cakap la kan. Mmg tip-top. Klasik tapi terpelihara. 

Solat di sini, rasa tenang sgt2. Apa lg, byk la do’a saya kat sini..

beijing5a…..beijing5b
1. Saya berdiri kat pintu ‘gerbang masuk’ ke kota masjid.
2. Pakcik2 tgh nak keluar drp ‘gerbang keluar’ dari kota masjid. Feng Shui ada di mana2.
beijing5c…..beijing5d
3. Selangkah masuk, itulah Masjid Beijing. Tenang rasa hati..
4. Close up ‘waktu2 solat’.
beijing5e…..beijing5f
5. Close up pintu masuk masjid. Siap ada kaligrafi China lg.
6. Suasana dlm masjid. Saya tgh solat.
beijing5g…..beijing5h
7. Close up dlm masjid. Lantai dihampar tikar rotan + sejadah.
8. Kat kiri tu Pokok Beijing. Pakcik2 tu pulak tgh dok uruskan sorang umat Islam yg meninggal hari tu. Innalillah..

Reality Check:
1. Jom kita imarahkan masjid! (pesanan utk diri sendiri juge..)

Ajak adik-abg-kakak-mak-ayah-datuk-nenek join saya jalan2..
Jom jalan2 sama2😀 ,

-Amok-
Visit Malaysia Year 2007.

Soon: Summer Palace, China.

Comments»

1. Mik - 21 September 2007

er..kaitan kawen ngan entry…pasal aku agak ko mesti citer pasal masjid..hehe😆

cian dengar ko demam, tu yg kalau ada peneman, boleh tolong picit kepala, layan makan minum..ahaks!

aku visit beijing through blog ko jer..

2. amokdemanis - 21 September 2007

mik: hahaha.. mmg la ko ni. lega sikit demam aku. yela.. mmg la. doakan jodoh aku cepat ok. hehe.

3. MaiURL - 1 November 2007

Menarik gak hek.. tapi bab close up tuh.. macam x paham jek.. hehe.. close up waktu solat..

4. amokdemanis - 23 November 2007

MaiURL: hehe.. close up waktu solat tu tunjuk waktu2 solat yg die tulis kat papan hitam kat luar masjid. nampak tak waktu “fajr” = “subuh”… etc..🙂

5. Abang Tam - 26 December 2007

Menarik juga … semoga saya juga boleh sampai ke sana satu hari nanti selepas g haji


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: