jump to navigation

Dubai Marhaban Part I 12 April 2008

Posted by amokdemanis in Location.
20 comments

Kaifa-haalu-kum? (Ape khabar semua?) Alhamdulillah. Ana bi khair. (Syukur. Saye ok jek.)

Haha.. Akhirnye dpt gak jejak kaki ke tanah Arab yg kaya dgn minyak ni. Perjalanan 7 jam 15 minit tu rasa sekejap je. Maklumla, dpt layanan yg best drp pramugari2 Emirates Airlines. 😉 Yg kurang bestnye time bertolak tu dah pukul 12.15 tgh mlm.


Suasana padat kat kwsn Deira dari kwsn Bur Dubai dipisahkan oleh Dubai Creek.

Kat dlm flight, baru la tau yg ‘The Palm’tu ada 3: The Palm:JumeirahJebel AliDeira. Sblm ni ingatkn satu jek. Dahtu, rasa kagum sgt dgn ‘The World Island‘. Isk kalo dah kaya, rasa jek nak beli satu drp pulau2 tuh. Hehe..


Nak cross Dubai Creek, kena la naik bot ni. 1 dirham jek. Ada jugak bot yg 3 dirham. Pun kami try. Dahtu, kalo rajin boleh lalu terowong bwh laut. Free. Kami try gak. Tp bot ni la plg best.

Kami sampai kat Dubai Airport dlm pukul 6am. Dah cerah dah. Suhu biasa je. Mcm pagi2 kat Malaysia. Dari situ terus amik bas. 1.50 dirham (lebih kurang singgit stgh la). Specialnye bas kat sini, die dah allocate tempat utk org perempuan dlm 20 seats kat bhgn depan. Sbb kami berempat (2 lelaki & 2 perempuan), senang la kami longgok jek beg kt bhgn depan. 😀

Dlm perjalanan ke Europe, kami singgah sehari semalam je kat sini. Tapi walaupun kejap, kami sempat gak menulusuri byk tempat menarik kat Dubai. Jom Kita saksikan..


Foto Restoran Al-Bandar. Kat sebelah dia ade Heritage Village. Tp masa tu tak bukak lg sbb masih pagi. Rupenye org2 Arab ni aktif waktu ptg ke mlm.

…..
Kiri:Sekitar kwsn restoran.
Kanan:Skyline kat situ. Tepi sungai.

…..
Kiri:Close up: Shindagha Heritage Village.
Kanan:Bunga pokok kurma kat situ..hehe..

…..
Kiri:Kami melangkah masuk ke Heritage Village yg sepi sbb masih pagi.
Kanan:Pameran kuda Arab. Sape tak kenal kuda Arablah baka terbaik dunia.

…..
Kiri:Contoh rumah org Arab dulu2.
Kanan:Juge contoh rumah org Arab dulu2.

Reality Check:
1. Dubai adalah salah satu drp 7 negara dlm United Arab Emirates (UAE). Merupakan bandar kedua terbesar kat UAE slps Abu Dhabi.
2. Kita lebih nampak ramai warga asing drp org Arab kat sini. Plg ramai org India, Bangladesh & Filipina yg bekerja. Hurm.. 😯

Hot Activity:
1. Masih sempat lg gi KL International Book Fair (04-13 April 2008).

Iklan jap. 2-3 hari dah dok keluar berita kes tren jatuh sungai kat Tenom. Bagi yg nak tengok entry saya ke Tenom, klik kat sini..

Ajak adik-abg-kakak-mak-ayah-datuk-nenek join saya jalan2.. Jom jalan2 sama2 😀

Itu je dulu hari ni ok,
-Amok-

Jangan lupa dtg lagi utk cerita lanjut..