jump to navigation

Dubai Marhaban Part I 12 April 2008

Posted by amokdemanis in Location.
20 comments

Kaifa-haalu-kum? (Ape khabar semua?) Alhamdulillah. Ana bi khair. (Syukur. Saye ok jek.)

Haha.. Akhirnye dpt gak jejak kaki ke tanah Arab yg kaya dgn minyak ni. Perjalanan 7 jam 15 minit tu rasa sekejap je. Maklumla, dpt layanan yg best drp pramugari2 Emirates Airlines. πŸ˜‰ Yg kurang bestnye time bertolak tu dah pukul 12.15 tgh mlm.


Suasana padat kat kwsn Deira dari kwsn Bur Dubai dipisahkan oleh Dubai Creek.

Kat dlm flight, baru la tau yg ‘The Palm’tu ada 3: The Palm:JumeirahJebel AliDeira. Sblm ni ingatkn satu jek. Dahtu, rasa kagum sgt dgn ‘The World Island‘. Isk kalo dah kaya, rasa jek nak beli satu drp pulau2 tuh. Hehe..


Nak cross Dubai Creek, kena la naik bot ni. 1 dirham jek. Ada jugak bot yg 3 dirham. Pun kami try. Dahtu, kalo rajin boleh lalu terowong bwh laut. Free. Kami try gak. Tp bot ni la plg best.

Kami sampai kat Dubai Airport dlm pukul 6am. Dah cerah dah. Suhu biasa je. Mcm pagi2 kat Malaysia. Dari situ terus amik bas. 1.50 dirham (lebih kurang singgit stgh la). Specialnye bas kat sini, die dah allocate tempat utk org perempuan dlm 20 seats kat bhgn depan. Sbb kami berempat (2 lelaki & 2 perempuan), senang la kami longgok jek beg kt bhgn depan. πŸ˜€

Dlm perjalanan ke Europe, kami singgah sehari semalam je kat sini. Tapi walaupun kejap, kami sempat gak menulusuri byk tempat menarik kat Dubai. Jom Kita saksikan..


Foto Restoran Al-Bandar. Kat sebelah dia ade Heritage Village. Tp masa tu tak bukak lg sbb masih pagi. Rupenye org2 Arab ni aktif waktu ptg ke mlm.

…..
Kiri:Sekitar kwsn restoran.
Kanan:Skyline kat situ. Tepi sungai.

…..
Kiri:Close up: Shindagha Heritage Village.
Kanan:Bunga pokok kurma kat situ..hehe..

…..
Kiri:Kami melangkah masuk ke Heritage Village yg sepi sbb masih pagi.
Kanan:Pameran kuda Arab. Sape tak kenal kuda Arablah baka terbaik dunia.

…..
Kiri:Contoh rumah org Arab dulu2.
Kanan:Juge contoh rumah org Arab dulu2.

Reality Check:
1. Dubai adalah salah satu drp 7 negara dlm United Arab Emirates (UAE). Merupakan bandar kedua terbesar kat UAE slps Abu Dhabi.
2. Kita lebih nampak ramai warga asing drp org Arab kat sini. Plg ramai org India, Bangladesh & Filipina yg bekerja. Hurm.. 😯

Hot Activity:
1. Masih sempat lg gi KL International Book Fair (04-13 April 2008).

Iklan jap. 2-3 hari dah dok keluar berita kes tren jatuh sungai kat Tenom. Bagi yg nak tengok entry saya ke Tenom, klik kat sini..

Ajak adik-abg-kakak-mak-ayah-datuk-nenek join saya jalan2.. Jom jalan2 sama2 πŸ˜€

Itu je dulu hari ni ok,
-Amok-

Jangan lupa dtg lagi utk cerita lanjut..

I’m back from Europe.. 30 March 2008

Posted by amokdemanis in Location.
16 comments

italy
Foto saya katΒ Coliseum last week.

Salam bonjour-no,
Slang Italy pulak hari ni. Haha..lame betul saye tak berblog. Bukan tk sudi. Bukan boikot. Bukan tiba2 nak menyepi. Tapi..alasan famos – busy gile (alasan selalu pakai tapi betul ok :mrgreen: )

Sebenarnye saye baru jek balik dari Rome-Italy, Vienna-Austria & Dubai-UAE. Gi overseas 10 hari. Ni masih jet lag. Tgh malam berjage. Siang mamai2 lalat.

Memandangkn dah 5 bln tak berentry, saya rangkumkan ucapan2 ni utk semua pembaca budiman πŸ˜€
“Salam Aidilfitri & Aidiladha
“Selamat Tahun Baru 2008
“Selamat Tahun Baru Hijrah 1429
“Selamat Tahun Baru Cina
“Selamat Hari Buku Sedunia-6 Mac”

Betul. Byk janji yg belum dpt saye tunaikan. Antara yg saye ingat..
1.Janji kat semua-entry gi Singapore.
2.Janji kat semua-entry gi MATTA Fair.
3.Janji kat semua-entry lagi pasal Beijing.
4.Janji kat Jeff-nak hantar CD foto kat Beijing. Takde address lak.
5.Janji kat Fuad-nak publish foto binatang kat Danum.
6.Janji kat org lain ade tak? Hehe..

Harap2 pasni dpt la istiqamah(consistent) sikit buat entry kan. Hehe..

Jangan bimbang. Sure tak lame gi saye share my trip ke Europe tuh.

Reality Check:
1. Ok tak logo dan header baru “mynexttrip” kat atas? πŸ˜‰

Ajak adik-abg-kakak-mak-ayah-datuk-nenek join saya jalan2..
Jom jalan2 sama2 πŸ˜€ ,

Hot Activity:
1. Hari Kraf Kebangsaan: 27 Mac-7 Apr 2008 (10am-10pm). Cek kat sini.

Jumpe lagi.
-Amok-

Soon: nak tunai janji satu persatu.

Masjid Beijing 20 September 2007

Posted by amokdemanis in Location.
5 comments

beijing5
Selangkah masuk ke pintu gerbang, inilah wajah masjid agung ygΒ  berusia lebih 600 thn.

Alhamdulillah. Demam saya 4 hari sejak 2 Ramadhan dh beransur kebah. Tapi suara masih sengau2 mcm Shamsul Ghau2.. eheh. Hari ni dh hari ke 8. 22 hari lg raya.. yeeAYY (+ve thinking.. πŸ˜€ )

Eh.. sblm lupe, saya pon nak wish great Ramadhan al-mubarak kat semua. Semoga Ramadhan kali ni lebih baik utk kita. Tenqiu bg yg doakan saya cepat sembuh demam + slmt berpose.

Plan saya nak ke Singapore hari tu, jadi. Lepas jek ke sana, saya kursus kat KL – ESQ:Emotional+Spiritual Quotient. Baguuus sgt2 le course ni. Esok saya royat (slang kelate kejap..heh!).

Dan sekarang.. berbalik pada tajuk..

Masjid kuno ni antara masjid tertua yg ada di Beijing. Menurut David (tour guide), nama die Masjid Beijing. Kat sekitar ni mmg ramai org Islam. Ratusan ribu gak le. Laksamana Cheng Ho yg pernah berdakwah ke Melaka pun selalu ke sini. Saya terpegun sbb walopon dlm pemerintahan komunis, masjid ni tetap utuh.

Dahtu, fungsi masjid ni mcm biasa je. Siap ada kelas Qur’an, Fardhu ‘Ain, pengurusan jenazah dll. Bebas jek amalkan Islam.

Boleh tour kat youtube utk rasa je la (tapi tour ni kat Masjid Niujie). Dan kalo nak tengok masjid2 seluruh Beijing, cek kat sini.

Kalo tengok foto kat atas, masjid ni dikelilingi kota. Masjid kat tengah. Kota tu sebenarnye dewan makan, dewan utk mengaji, bilik wudhu’ & tempat tinggal ahli masjid. Senibina die toksah cakap la kan. Mmg tip-top. Klasik tapi terpelihara.Β 

Solat di sini, rasa tenang sgt2. Apa lg, byk la do’a saya kat sini..

beijing5a…..beijing5b
1. Saya berdiri kat pintu ‘gerbang masuk’ ke kota masjid.
2. Pakcik2 tgh nak keluar drp ‘gerbang keluar’ dari kota masjid. Feng Shui ada di mana2.
beijing5c…..beijing5d
3. Selangkah masuk, itulah Masjid Beijing. Tenang rasa hati..
4. Close up ‘waktu2 solat’.
beijing5e…..beijing5f
5. Close up pintu masuk masjid. Siap ada kaligrafi China lg.
6. Suasana dlm masjid. Saya tgh solat.
beijing5g…..beijing5h
7. Close up dlm masjid. Lantai dihampar tikar rotan + sejadah.
8. Kat kiri tu Pokok Beijing. Pakcik2 tu pulak tgh dok uruskan sorang umat Islam yg meninggal hari tu. Innalillah..

Reality Check:
1. Jom kita imarahkan masjid! (pesanan utk diri sendiri juge..)

Ajak adik-abg-kakak-mak-ayah-datuk-nenek join saya jalan2..
Jom jalan2 sama2 πŸ˜€ ,

-Amok-
Visit Malaysia Year 2007.

Soon: Summer Palace, China.

Menerobos Forbidden City 6 September 2007

Posted by amokdemanis in Location.
12 comments

Salam purbakala,Β 

beijing4Satu Satu drp 9 pintu yg musti kita telusuri utk masuk ke Forbidden City.

Tak puas hati! πŸ˜› Ikhlas saya cakap. Forbidden City ni terlampau luas. Kalo tour sehari suntuk pun tak cukup. Apatah lg separuh hari jek. Isk..

Secara ringkas, ‘Forbidden City – Kota Terlarang‘ adalah kota Istana Maharaja China. Org yg nak gi istana, musti kena lalui 9 pintu kota. Haa.. maknanye bukan sebarang org la boleh jumpe Maharaja. Nak tengok peta, cek kat sini.

Antara satu pintu ke pintu yg lain tu bukan dekat. Mmg luaaas. Setiap pintu gerbang sebenarnye bangunan 3-4 tingkat yg luas & panjang. Yg juga adalah muzium. Setiap pintu ada kotanya tersendiri. Bertembok batu tinggi. Berlantai batu 6 kaki ke dlm tanah.

Seluruh jentera kerajaan tinggal kat sini. Drp dayang, sida, pengawal, chef, tukang cuci, arkitek, engineer, pereka fesyen dll. Dlm kota ni, ada +-Β 9000 buah bilik. Kalo kita cuba dok sehari satu bilik kat sini, maknanya 27 tahun baru habis.. πŸ˜‰

Saya kagum sgt2 la. Saya siap boleh duduk & ternganga jek kat sini. Buleh ke mcm tu? Hehe.. yg pasti saya musti datang lagi.

Ni hanya 8 foto yg saya share. Kat sini je, saya amik 94 foto & 5 video.

beijing4a…..beijing4b
1. Saya tgh berdiri kat satu pintu & amik foto pintu yg satu lg (bangunan yg merah tu la). Cuba tengok jarak antara pintu ni dgn yg tuh. Jauh kan?
2. Close up ‘alang’ & ‘siling’ kat salah satu pintu. Mmg unggul!

beijing4c…..beijing4d
3. Pintu yg lain pulak. Lantai tu buat drp batu2 yg ditanam 6 kaki dlm tanah.
4. Close up ‘bucu bumbung’. Ada lambang ‘Feng Shui’ – yg nampak bertenggek2 kecik2 tu – bentuk binatang.

beijing4e…..beijing4f
5. Dewan peperiksaan pegawai2 kerajaan masa Zaman Dinasti.
6. Close up foto pintu. Hebat+halus+berseni ukiran die.

beijing4g…..beijing4h
7. Close up ‘alang’ & ‘siling’ kat bangunan yg belum dipulihara. Saya pening mendongak sbb mata terpaku kat sini.
8. Kalo anda melangkah masuk ke dlm tu, suasana die sebijik mcm dlm filem2 China – kwsn penginapan dayang2.

Reality Check:
1. Keagungan Forbidden City baru jek tersingkap lepas kerajaan China ubah dasar. Tak pasti la kalo lepas ni die ubah ke dasar tertutup balik kan? πŸ™„
2. Menjelajah (bukan menjajah πŸ˜‰ ). Why take a lifetime? Why not do it fast?

Nota Tapak:
1. MATTA Fair (7-9 Sept 2007). Jangan ketinggalan. Ni la masa nak borong pakej murah.
2. Petang ni saya ke KL sampai 13 Sept. Kalo jadi, nak terus ke Singapore.

Ajak adik-abg-kakak-mak-ayah-datuk-nenek join saya jalan2..
Jom jalan sama2,

-Amok-
Visit Malaysia Year 2007.

Coming to your door: Summer Palace, China.