jump to navigation

Dubai Marhaban Part I 12 April 2008

Posted by amokdemanis in Location.
trackback

Kaifa-haalu-kum? (Ape khabar semua?) Alhamdulillah. Ana bi khair. (Syukur. Saye ok jek.)

Haha.. Akhirnye dpt gak jejak kaki ke tanah Arab yg kaya dgn minyak ni. Perjalanan 7 jam 15 minit tu rasa sekejap je. Maklumla, dpt layanan yg best drp pramugari2 Emirates Airlines.πŸ˜‰ Yg kurang bestnye time bertolak tu dah pukul 12.15 tgh mlm.


Suasana padat kat kwsn Deira dari kwsn Bur Dubai dipisahkan oleh Dubai Creek.

Kat dlm flight, baru la tau yg ‘The Palm’tu ada 3: The Palm:JumeirahJebel AliDeira. Sblm ni ingatkn satu jek. Dahtu, rasa kagum sgt dgn ‘The World Island‘. Isk kalo dah kaya, rasa jek nak beli satu drp pulau2 tuh. Hehe..


Nak cross Dubai Creek, kena la naik bot ni. 1 dirham jek. Ada jugak bot yg 3 dirham. Pun kami try. Dahtu, kalo rajin boleh lalu terowong bwh laut. Free. Kami try gak. Tp bot ni la plg best.

Kami sampai kat Dubai Airport dlm pukul 6am. Dah cerah dah. Suhu biasa je. Mcm pagi2 kat Malaysia. Dari situ terus amik bas. 1.50 dirham (lebih kurang singgit stgh la). Specialnye bas kat sini, die dah allocate tempat utk org perempuan dlm 20 seats kat bhgn depan. Sbb kami berempat (2 lelaki & 2 perempuan), senang la kami longgok jek beg kt bhgn depan.πŸ˜€

Dlm perjalanan ke Europe, kami singgah sehari semalam je kat sini. Tapi walaupun kejap, kami sempat gak menulusuri byk tempat menarik kat Dubai. Jom Kita saksikan..


Foto Restoran Al-Bandar. Kat sebelah dia ade Heritage Village. Tp masa tu tak bukak lg sbb masih pagi. Rupenye org2 Arab ni aktif waktu ptg ke mlm.

…..
Kiri:Sekitar kwsn restoran.
Kanan:Skyline kat situ. Tepi sungai.

…..
Kiri:Close up: Shindagha Heritage Village.
Kanan:Bunga pokok kurma kat situ..hehe..

…..
Kiri:Kami melangkah masuk ke Heritage Village yg sepi sbb masih pagi.
Kanan:Pameran kuda Arab. Sape tak kenal kuda Arablah baka terbaik dunia.

…..
Kiri:Contoh rumah org Arab dulu2.
Kanan:Juge contoh rumah org Arab dulu2.

Reality Check:
1. Dubai adalah salah satu drp 7 negara dlm United Arab Emirates (UAE). Merupakan bandar kedua terbesar kat UAE slps Abu Dhabi.
2. Kita lebih nampak ramai warga asing drp org Arab kat sini. Plg ramai org India, Bangladesh & Filipina yg bekerja. Hurm..😯

Hot Activity:
1. Masih sempat lg gi KL International Book Fair (04-13 April 2008).

Iklan jap. 2-3 hari dah dok keluar berita kes tren jatuh sungai kat Tenom. Bagi yg nak tengok entry saya ke Tenom, klik kat sini..

Ajak adik-abg-kakak-mak-ayah-datuk-nenek join saya jalan2.. Jom jalan2 sama2πŸ˜€

Itu je dulu hari ni ok,
-Amok-

Jangan lupa dtg lagi utk cerita lanjut..

Comments»

1. hakim dirani - 12 April 2008

Alhamdulillah ana bikhair.

Hoho. memang seronok. dari apa yang anda cerita keihatan arab Dubai dan arab Syria lebih kurang ja. saya belum pernah sampai Dubai.

2. amokdemanis - 13 April 2008

hakim dirani: hoho jugak.. hehe ingatkan santa caluse td. ye la.. insyaAllah one day mmg plan nak gi Damsyik, Syria.πŸ™‚

3. arsaili - 14 April 2008

salam bro..sonok kan jenjalan..if saya ada masa n duit mau jer keliling dunia..ahaks

4. bintang - 16 April 2008

Sekarang cerita tentang Dubai selalu mendapat perhatian.. maklumlah oghang ada “mak” kat sana hohoho…

Hari tu sempat buat city tour. 3jam = 300dirham. So jalan2 sampai ke jumeira palm tu hinggalah ke jumeira marina. Heran + kagum tengok cara depa bangunkan kota dan pulau buatan tu. Kata drebar tu…lebih 300 bangunan tinggi2 dibangunkan serentak.. wah kaya sungguh depa.

5. amokdemanis - 1 May 2008

arsaili: haha..πŸ˜€ betul tuh can’t agree less. besh.. dan bole belajar baaanyak bende baru.

bintang: i wish to have had a ‘new’ family too. jeles ok.. heheh.. rezeki tol si bintang ni dpt family kat sana. wow.. 300 utk jln pusing2. mahal gak tuh. tp i guess berbaloi la kot. kami naik bas jek. murah..πŸ™‚

6. Fuad - 2 May 2008

Agak2..paling ekonomi brape harga tiket pergi balik ke dubai ye?
Teringin gak gi jalan2 sana.

7. amokdemanis - 4 May 2008

fuad: lamak. x sure gak tuh fuad. tp flight aku ke europe tu RM2716 return..stopover kat dubai. dubai ni mcm tgh2. kl-dubai dlm 7 jam. then ke europe pon dlm 7 jam. tp aku rasa caj kl-dubai lg mahal. so musti >RM1K. paling murah ikut qatar air. pape pon, bole cek kat websites nih:
http://www.expedia.com
http://www.mobissimo.com
http://www.kayak.com
http://travel.travelocity.com
http://www.sidestep.com

8. capu - 7 May 2008

salam..

lama dok tunggu update blog nie.. keja jalan je ek? respect..

9. fiq - 18 May 2008

seronok ye berjalan macam ko. aku jeles. heheh

10. badeq - 22 May 2008

kon,..g dubai yer,..x sangkut minah arab ke sorang…

11. KNizam - 23 May 2008

wahhh bestnyer jalan2 kat sanaπŸ™‚

12. amokdemanis - 10 June 2008

capu: hahahπŸ˜€ lama x jumpak.. nanti k. updet mmg slow sbb tersangat mobile.

fiq: jeles jek x cukup beb.. maybe 1 day kita leh jln sesama..πŸ˜›

badeq: heheh.. susah nak jumpak minah arab daaπŸ˜‰ ..

knizam: hurm.. mmg besh.. gee..

13. zamz - 11 July 2008

bestnya jalan2

14. jeff - 14 July 2008

amok .. pekabor

lepas ni trip ke mana pula dalam perancangan ??

15. jeff - 14 July 2008

oops lupo lak.. betuk nak address ke? eHhe ..

16. akirasuri - 6 October 2008

Bro..

Lama tak nyinggah.. Selamat hari raya ek..
Maaf zahir batin..

Nak ole2πŸ˜€

17. nick - 25 October 2008

Brp lama u all gi melancong nih?

18. nizarejab - 13 November 2008

Salam…ishk…lama sungguh berjalan-jalan….
tapi mesti best gila….dapat tengok dan belajar peradaban bangsa lain kan….
raya kat mana? kat dubai gak ker?…
x per….minah arab kat Malaysia pun banyak…gi jer round2 kat area UIA…banyak..hehehe..;-)

19. amokdemanis - 27 January 2009

zamz:πŸ™‚

jeff: haha..baik. lame tol tak updet blog. btw, plan nak gi umrah pulak. insyaAllah. haa.. address tu bak mai sini.

akirasuri: same.. selamat CNY jugek.. hahaπŸ˜€ angpao please..

nick: 10 ari jek nick. sori aa lame tol tak sempat nak jenguk blog.

nizarejab: aduih.. haha.. tak le sampai gitu kan.. hehe.. time raya of course kat kedah. jenis homesick walopon dah merantau >13 thn.

20. Hidier - 29 March 2010

tu la…bila nak update blog ni?πŸ™‚


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: